Напишете дума/думи за търсене

10 домашни задължения, които може да прехвърлим на друг

Домашните задължения са тежък физически труд, за който понякога не ни достигат нито време, нито сили. Затова не се колебайте без никакво чувство за вина да прехвърлите някои от тях.

Децата

Според психолозите децата са доволни, когато помагат в домашната работа – това има дава чувство на увереност в собствените сили, развива навици за самостоятелност и още куп други полезни знания и умения. Какво може да им отстъпите:

1. Да разопаковат покупките с хранителни продукти и да ги подреждат на съответните места. Първите няколко пъти е необходимо да ги контролирате и напътствате, но след това хлапетата ще се справят отлично и сами. А вие ще си освободите около половин час.

2. Да управляват домашната техника. Да смелят кафе в кафемелачката, да стоплят мляко в микровълновата, да включат блендера или да натиснат бутона на миялната машина – нищо от тези дребни дейности не е проблем за децата. Главното е да преодолеете собствения си страх, че ще разсипят кафето или млякото. Но дори и да се случи, по-важното е, че ще научите малчуганът да борави с домакинска техника, което е крачка към самостоятелното пускане на прахосмукачка.

3. Да сортират дрехи за пране. По този начин ще научите децата да различават не само цветовете, но и материите, а вие ще си освободите малко време. Така постепенно децата с лекота се научават да боравят с копчетата на пералнята, така че скоро може да им прехвърлите цялото задължение по прането.

Любимият

С него може да е по-сложно, отколкото с децата. И все пак, не е невъзможно.

4. Да помогне на децата с уроците. Обикновено мъжете се справят по-добре със задачите по математика и с всички точни науки. Така че спокойно може да поемат помощта по тези предмети.

5. Пазаруване. Торбите с покупки са тежки, което означава, че това по правило е мъжко задължение. Просто направете подробен списък с необходимите продукти и го оставете да се справи сам – дори и да забрави нещо, по-важно е, че ще ви отмени.

6. Простиране. Мокрите дрехи и особено спалното бельо също са тежки, а простирането и прибирането на прането често изисква сериозни физически усилия. Затова оставете тази дейност на по-силния мъж.

Машините

Не щадете средства, за да улесните живота си – в крайна сметка спестеното време и усилия струват повече от всякаква техника. Разбира се, няма нужда да прахосвате цяло състояние – проучете добре асортимента и цените на уредите, от които се нуждаете и чак тогава купувайте.

7. Прах. Пречиствателите и овлажнителите на въздуха няма да ви избавят от праха, но значително ще съкратят количеството му. Така вместо да почиствате всекидневно, просто ще трябва да натиснете един бутон и да обирате праха веднъж седмично.

8. Под. Вече са изобретени прахосмукачки-роботи, които имат грижата за това досадно задължение. Истината е, че не почистват перфектно всички ъгли, но можете да го правите собственоръчно веднъж месечно, вместо на всеки няколко дни. Ако предпочитате влажно почистване, може да изберете робот, който действа с пара – качеството със сигурност е по-добро от минаване с парцал.

9. Сушилня. Този уред ще ви спести простирането на мокрите и прибирането на сухите дрехи. Особено полезен е за зимата, както и за жилищата, които не разполагат с просторна тераса за сушене на дрехи.

10. Кухненски уреди. Миксери, блендери, уреди за варене на пара, кухненски комбайни, сокоизтисквачки – всички те са създадени, за да улеснят живота ни. Разбира се, може да купите уред, който съвместява множество функции, за да спестите място. А времето, в което уредът работи, посветете на себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X