Напишете дума/думи за търсене

Необичайни употреби на олиото в домакинството

Непрекъснато го използваме у дома за готвене, но мнозина даже не подозират, че то може да има още куп полезни приложения. Ето някои от тях:

* Чистене на мебели. Смесват се равни части олио и спирт и с напоен мек парцал лесно се махат нечистотии, а дървената повърхност се полира. Ако искате по-екологична смес, заменете спирта с лимон.

* Махане на боя от плат. Не бързайте да изхвърляте любима дреха, ако я изцапате с боя. Важно е обаче да действате веднага след изцапването. Нанесете върху петното олио и оставете да действа 10 - 15 минути. После отстранете с помощта на препарат за миене на чинии.

* Срещу миризми. Навлажнете салфетка с олио и изтъркайте с нея контейнерите и рафтовете в хладилника. По същия начин се премахва миризмата на лук от ножа и кухненската дъска.

* Защита от мравки. Ако обичате да ходите на пикник и не искате да делите храната с насекомите, натъркайте леко с олио ръбовете на кутиите, в които носите провизиите.

* Скърцащи врати. Намазването с олио е най-бързата мярка, която може да се предприеме. Ефикасна е срещу досадния звук, но е добре после пантите да се намажат с машинно масло.

* Лошите дъвки. Те са изключително неприятни, когато се залепят за подметката, по тапицерията в колата, върху мебелите, в косата. Но лесно може да се отстранят с помощта на няколко капки олио.

* Лъскаво. Приборите за хранене и смесителите ще изглеждат за дълго време лъскави, ако периодично ги обтривате със салфетка с олио. Освен това то създава филм върху повърхностите от неръждаема стомана, който ги пази от залепване на нечистотии.

* Кожа. Естествената кожа се чувства чудесно и изглежда чудесно след обтриване с олио. Направете го с мек парцал, а после с чист внимателно излъскайте.

* Влага. Обилното намазване на кожените обувки с олио ги прави още по-непромокаеми за влагата.

* Градински инструменти. Известно време преди началото на пролетта обтрийте металните части на градинските инструменти с олио. Така ще ги предпазите от ръжда и по-сериозно замърсяване. Това обаче работи само, ако наесен сте ги прибрали чисти и на сухо.

* Домашните любимци. Веднъж седмично добавяйте чаена лъжичка олио към храната на домашния любимец. Това ще подобри вида на козината им.

* Устна хигиена. Нерафинираното слънчогледово олио помага за укрепване на венците и за премахване на плаката. Нужно е обаче постоянство - трябва да търкате зъбите всеки ден по 10 минути в продължение поне на седмица.

* Ръце и нокти. Ако потапяте ръцете в леко затоплено олио, те ще станат значително по-меки, кожичките може да се отстранят доста по-лесно, а ноктите ще укрепнат. Преди нанасянето на лак накиснете ръцете в малка ваничка с топла вода и няколко капки олио.

* Крем за бръснене. Олиото е добра негова алтернатива, защото чрез защитния филм, който създава, пази от порязвания.

* Сваляне на грим. Става и за това, ако липсва специално козметично средство.

* Цип. Цип, който заяжда, се смазва много добре с олио.

* Миене. Посуда, по която има залепнала мръсотия от по-дълго време, ще се измие по-лесно, ако преди това мръсните места се напоят с олио за 5 - 10 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X