Напишете дума/думи за търсене

Нестандартни употреби на захарта в домакинството

Прекалената употреба в менюто на рафинирана захар може да предизвика куп малки и по-големи проблеми за здравето. Това е всеизвестен факт, точно както са и препоръките за намаляване на консумацията й. Така или иначе обаче бяла захар има във всеки дом и освен за подслаждане, може да я използваме за още доста полезни неща.

С нейна помощ лесно се спира слабо кръвотечение при порезна рана или одраскване. Трябва само да се насипе на мястото, да се завие с бинт и да се остави за известно време.

Със захар може да се направи добър скраб за тяло. Става със смесването й със зехтин, кокосово масло и няколко капки от любимо етерично масло.

Добавянето във вазата с цветята на 3 чаени лъжички захар и 2 чаени лъжички оцет гарантира по-дългия живот на красивите растения.

Разпалването на огън на открито е по-лесно, ако се добави малко захар. Тя помага и за остраняването от тъкани на петна от трева - трябва да се смеси с топла вода, за да се получи гъста каша. Тя се нанася на мястото и се оставя да действа за няколко часа преди обичайното пране.

Смученето на захар помага, когато някой хълца или е изгорил езика си от топъл чай или храна.

Почистването на ръцете от машинно масло е по-лесно, когато се прави с гъста каша от захар и топла вода.

Домашно изпечените кексове, торти, сладки и др. ще са вкусни за по-дълго време, ако се съхраняват в херметически затворен съд, в който има и малко захар.

От неприятна миризма в дома ще се избавим мигновено, ако супена лъжица със захар бъде нагрята.

Капан за насекоми, включително комари, пчели и други подобни се прави, като пластмасово шише се среже, а в долната част се сипе смес от вода, захар и мая. Горната част се обръща и потапя като фуния в сместта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X