Напишете дума/думи за търсене

Коя e най-здравословната закуска

Често хапваме нещо набързо сутрин или направо пропускаме закуската. Смятаме, че не е важна, но е точно обратното. Каква да е тя и коя закуска е вредна за здравето ни, обяснява консултантът по хранене Рени Иванова.

Коя закуска е вредна за здравето ни?
Често неправилното хранене започва от сутринта. Много хора слагат на масата си неособено правилна закуска. Три са основните видове непълноценна закуска, която се употребява в нашето ежедневие. Едната е много въглехидратна - банички, кифли, мекици, която немалко хора предпочитат. Другият вид е изобщо липсата на хранене сутрин. Някои хора пият кафе, изпушват една цигара, много рядко хапват нещо малко. И третият вид непълноценна закуска е т.нар. балансирана с голямо количество въглехидрати, които идват от корнфлейкс, залят с прясно мляко. Гликемичният индекс на корнфлейкса е много висок - 110. Той покачва мощно захарите в нашето тяло и създава предпоставка за натрупване на голям обем от мазнини.

Не е ли добре да даваме такава закуска на децата си?
Често нашите деца стартират деня си с корнфейкс с мляко или с филия с течен шоколад, а този тип храна няма в себе си никакви полезни компоненти - нито витамини, нито минерали, нито нутриенти, а основно въглехидрати.
Най-важният фактор в нашето тяло е задстомашната жлеза – панкреасът. Той отговаря за сигналите на нуждата от хранене в организма. Когато се покачи кръвната захар, се отделя инсулин, който обира излишното количество кръвна захар и снижава рязко нивото й. В такъв момент се отделят много мазнини в нашия организъм. Всеки пик на прием на въглехидрати води до качване и слизане на кръвна захар. Панкреасът е вкаран във влака на ужасите. Той непрекъснато трябва да работи до момент, в който ще се изтощи. Има хора, които страдат от диабет тип 2 и често причината е изтощаване на задстомашната жлеза.

Какви хранителни компоненти са нужни на тялото ни сутрин?
Нашето тяло се състои от сто трилиона клетки и те се нуждаят от 114 хранителни компонента. Когато сутрин се събудим, в тялото ни няма нищо. Всичко е изчерпано и то се нуждае от енергия. Необходими са му полезни мазнини, въглехидрати и белтъчини. Те трябва да се подадат със старта на деня. През нощта става репродукцията и регенерацията на клетките и в ранните сутрешни часове те отново се нуждаят от мазнини, въглехидрати и белтъчини, за да се заредят с енергия. Ако дадем на тялото си прекалено много въглехидрати, то ще има ниско ниво на енергия. Затова много хора прибягват сутрин до кафе, вместо да си набавят всички хранителни вещества за тялото. В кафето няма минерали, витамини, белтъци. Тази течност само може да изчерпи голямо количество вода от нашето тяло.

Как трябва да изглежда една правилна закуска?
Сутрин първо трябва бързо да почистим тялото си от токсините и да му осигурим вода. Добре е да стартираме деня с чаша-две приятно топла вода. Следващото важно нещо е да възстановим всички строителни елементи на организма, които той е изразходвал през нощта. Необходимо е да му осигурим енергия и да не повишаваме или да понижаваме нивото на кръвната захар. За целта е нужно в закуската да имаме белтъчини от сирене, извара, мляко, яйца. Необходимо е да хапнем целулоза от суровите ядки. Да осигурим витамини и минерали от зеленчуците. Много хора не ядат зеленчуци сутрин, но те са подходящи и за това време на деня. А полезни мазнини може да си осигурим от маслините.

Може ли да хапнем сутрин филия черен хляб?


Да, може да сервираме пълнозърнест хляб, но препечен, за да не става на топка в стомаха, а и в този вид ще улесни храносмилането.

Подходящо ли е да си направим сандвич с домат или краставица?
Добре е да се приемат зеленчуците според сезона. Сега има авокадо, ряпа, червено цвекло, айсберг, китайско зеле.

Какво да включва обядът?
Отново е добре в него да има баланс на мазнини, въглехидрати и белтъчини, да не се отива в крайности. Важно е да имаме салата, която съдържа целулоза. Тя подобрява процеса на храносмилане в нашето тяло и снижава реакцията на кръвната захар.
Добре е месото и рибата да се приемат в обедните часове, за да има достатъчно време за смилането им. Консумират се със зеленчуци.
За вечеря е важно да се приема по-лека храна. Тя може да е салата и варено яйце. Не е добре да натоварваме тялото в това време на денонощието. Важно е вечерята да се поднесе поне 3 часа преди лягане.

Да хапваме ли сладки неща?
Всички пакетирани сладки неща съдържат много консерванти и вредни компоненти. Затова в междинните часове между храненията човек може да се подкрепи с черен шоколад или домашно приготвен сладкиш, в който знае какво е сложил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X