Напишете дума/думи за търсене

Кетодиетата - не гладуваш, а слабееш

Кетонната диета е класирана от специалистите на последно място – поражда много “за” и “против”. Принципът ѝ е горене на тлъстините. При нея целта е бързо да отслабнеш, а същевременно да се чувстваш сит, пълен с енергия и в добро настроение. 

Феновете ѝ обясняват как, като загърбиш въглехидратите и наблегнеш на мазнините, влизаш във фаза на кетоза. Това е състояние, при което, лишен от въглехидрати, организмът се обръща за енергия към натрупаните мазнини и започва да ги разгражда. На същия принцип са “Аткинс” и други диети.

Разликата е в това, че кетонната е много строга – не повече от 20-ина грама чисти въглехидрати дневно и дори по-малко - зависи от версията на диетата. Така нарочно се предизвиква кетоза.

През XX век кетонната диета или кетодиетата се е използвала в неврологията при деца, болни от епилепсия, както и за лечение на Паркинсон и Алцхаймер. Едва през 2012 г. италианският хирург д-р Джанфранко Капело я лансира и за отслабване и я изпробва върху 19 000 пациенти. В носа им се поставя пластмасова тръбичка, по която приемат протеинов разтвор, заместващ закуската, обяда и вечерята. Така за 10 дни те са свалили 10-ина килограма и са задържали теглото поне година. Странични ефекти, освен умора, почти нямало.

За този режим са издадени много книги, сред които и “Цялостен пътеводител на кетодиетата” от Леане Фогел.

Какво представлява

Кетонната диета може да се спазва периодично или да я приложите само веднъж – изборът е ваш. Тя набляга на изобилие от мазни храни, протеини се ядат умерено, а въглехидрати – почти никак. Фогел съветва как да я започнете:

- Първата стъпка е да се информирате що е това въглехидрати и добри мазнини.

- Преди да се хвърлите в диетата, огледайте екощандовете за нисковъглехидратни зеленчуци и си намерете магазин за месо от хранени на паша животни. Проучете скритите източници на захари като салата “колсло” в кварталната закусвалня.

- Не е нужно веднага и напълно да премахнете сладките неща – парченце черен шоколад с фъстъчено масло няма да навреди.

- През първата седмица на диетата може да усетите мускулни болки, главоболие, умора, замайване, глад. За да го залъжете, между храненията може да хапнете парченце бекон или краставица с майонеза от авокадо.

През втората и третата седмица ще се почувствате по-добре. Скоро бедното на въглехидрати и богато на мазнини меню ще изглежда напълно естествено и ще ви стане навик. До четвъртата седмица може да очаквате отслабване, особено ако сте стриктни в диетата и физически активни. 

Този начин на хранене уважава телешките стекове, говеждото, свинския бут, бекона, пилешкото месо с кожата, тлъстите риби като сьомга, пъстърва, шаран, тон, херинга, ядките. От зеленчуците - спанака, марулите, броколите, карфиола, краставицата. Избягвайте картофи, моркови, ряпа, пащърнак.

Мазните храни като авокадо, маслини, ленено и кокосово олио, както и майонеза, са отлична добавка към салатата. Пречистено масло или масло “гхи” е мазнината, подходяща за готвене.

Започнете деня с чаша чай или кафе с мляко, обогатено с масло от ядки или семена. Направете си яйца с бекон. Винаги избирайте пълномаслено мляко и сирене. Използвайте подслаждащата билка стевия вместо захар или захарин. Обядът може да е салата с богат дресинг и пържола, а вечерята – печена дива сьомга.

В книгата си “Кето в 28” Мишел Хоган представя 4-седмичен план на диетата и рецепти с не повече от 15-20 г нетни въглехидрати дневно – това са въглехидратите в една порция, без количеството фибри в тях. Напоследък все по-често върху опаковките е посочена тази стойност.

Мазнините обикновено съставляват 70-73% от дневното меню. Пропорциите въглехидрати-мазнини-протеини обаче варират в диетите на различните автори.

За поддържане на теглото във времето Фогел препоръчва цикличния подход – излизане и влизане в състояние на кетоза. Това действа особено добре на жените.

Практикуващите диетата използват различни начини, за да разберат дали са в състояние на кетоза – изследване на урината, лош или сладникав дъх, намален апетит, загуба на тегло, изострена сетивност – всички те белези за кетоза.

Действие и точки

Освен за отслабване феновете на този хранителен режим изтъкват ролята му за намаляване на кръвната захар, твърдят, че действа срещу хронични заболявания. Критиците обаче сочат, че той дори вреди на диабетиците, повишава холестерола и води до хранителен дисбаланс, затова го нареждат последен по рейтинг.

39-а в общата класация заедно с “Дюкан”, кетонната диета е 13-а по критерия “бързо сваляне на килограми”; 23-а е в сектора “най-добра за отслабване”; 33-а е в категорията “най-добра срещу диабет”; 35-а е в “най-добра за сърцето”; 38-а е в “лесна за изпълнение”; на последното 40-о място е в областта “най-добро здравословно хранене”.

Колко струва

Месото, особено от угоени на паша животни, и пресните и екологични зеленчуци са по-скъпи от останалите. Можете да изберете по-евтино нетлъсто месо и да го обогатите с повече мазнина. Не толкова екзотичните сезонни продукти също ще намалят харча.

Лесно ли се спазва

Ако сте любители на хляба, пастата и десертите, кетодиетата за вас ще е борба. Ще ви трябва време да се подготвите и свикнете с нея. Първата седмица може да е кошмарна.

Отслабва ли се

Не става въпрос за храненето с тръбичка, при което сваляш 10 кг за 10 дни. Обикновеното отслабване зависи от изходното тегло, възрастта, пола и доколко стриктно следваш правилата. Най-голям е ефектът в началото на диетата, затова я препоръчват за бързо отслабване. Проблемът е да не се допусне ефектът йо йо, затова е добре диетата да се спазва периодично.

Кой я следва

Кетонната диета се е превърнала в мания сред юпитата от Силициевата долина, а знаменитости като Гуинет Полтроу, Ким Кардашиян и Хали Бери твърдят, че пазят формата си благодарение на нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X