Напишете дума/думи за търсене

Рецепти, подходящи за кето диета

Яйца с пушена сьомга

богато на витамин В12

лесно

4 порции

45 мин

375 ккал

мазнини 28,3 г

фибри 22,5 г

холестерол 408 мг

въглехидрати 6,9 г

необходими продукти:

2 с.л. зехтин

2 стръка праз на тънко

1/2 ч.ч. грах

2 ч.л. настъргана лимонова кора

2/3 ч.ч. готварска сметана

100 г пушена сьомга на тънко

1 с.л. мащерка

8 яйца

начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната на 180?C. Намажете четири огнеупорни купички или минитиганчета.

2 Загрейте зехтина на средна температура. Прибавете лука и сотирайте 5 мин,или докато омекне. Добавете граха и лимоновата кора. Разпределете сместа между купичките и поръсете по равно със сметаната.

3 Отгоре сложете пушена сьомга и половината от мащерката. Чукнете по 2 яйца към всяка порция. Печете 20 мин, или до готовност на яйцата. Овкусете с черен пипер и поръсете с останалата мащерка.

Колумбийска студена супа от авокадо

богато на витамин С

лесно

6 порции

1 час и 45 мин

424 ккал

мазнини 33,8 г

фибри 2,7 г

протеини 5,3 г

холестерол 661 мг

въглехидрати 6,6 г

необходими продукти:

2 с.л. зехтин

2 счукани скилидки чесън

2 чл. кимион

3 ч.ч пилешки бульон

300 мл готварска сметана

3 бр. авокадо

1/4 ч.ч лимонов сок

1 кочан царевица

1 домат без семките на ситно

2 с.л. кориандър на ситно

начин на приготвяне:

1 Загрейте 2 ч.л. зехтин на средна температура. Прибавете чесън и кимион. Сотирайте 30 сек. Излейте бульона. След като започне да къкри, намалете температурата. Добавете сметаната. Гответе 20 мин.

2 Обелете 2 1/2 авокадо и нарежете на едро, а останалата половинка запазете. Сложете авокадото, лимоновия сок и сместа с пилешкия бульон в блендера. Пасирайте до гладкост. Овкусете добре със сол и черен пипер. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за час, или докато се охлади.

3 Загрейте 2 ч.л. от останалия зехтин на висока температура. Сотирайте царевицата 6 мин, или до готовност. След като изстине, оронете зърната. Нарежете запазеното авокадо на кубчета, добавете царевицата, домата и кориандъра. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте супата поръсена със салцата и останалия зехтин.

Риба с макадамия

богато на протеини

лесно

4 порции

20 мин

585 ккал

мазнини 49 г

фибри 5 г

протеини 33 г

холестерол 106 мг

въглехидрати 3 г

необходими продукти:

сокът и кората на 1 лимон

190 г макадамия или лешници

1 с.л. зехтин

1 с.л. копър на ситно

1 счукана скилидка чесън

4 филета от бяла риба

20 г масло

300 г бейби спанак

1 Загрейте фурната на 180°C. Начукайте ядките в хаванче на едри трохи. Прибавете към лимоновата кора, зехтина, копъра и чесъна. Овкусете със сол и черен пипер. Разпределете сместа и поръсете рибените филета. Печете 10 мин, или до готовност. 2 Загрейте маслото на средно висока температура. Добавете спанака и лимоновия сок. Сотирайте 2 мин, или докато спанакът се сбръчка. Сервирайте с рибата.

Карфиолено пюре

богато на фибри

лесно

4 порции

35 мин

480 ккал

мазнини 42 г

фибри 6,5 г

протеини 18 г

въглехидрати 5 г

необходими продукти:

1 голям карфиол на цветчета

2 счукани скилидки чесън

1 с.л. зехтин

200 г бекон на едро

1/3 ч.ч заквасена сметана

1 ч.ч. настърган чедар

1 с.л. пресен лук на ситно

разтопено масло за сервиране

начин на приготвяне:

1 Кипнете вода и сложете карфиола и чесъна за 10-15 мин, или докато карфиолът омекне. Изцедете и подсушете върху кухненска хартия.

2 Загерйте зехтина на средна температура. Прибавете бекона и сотирайте 4 мин, или до златисто.

3 Загрейте фурната на 180?C. Блендирайте карфиола на трохи. Прехвърлете в купа и добавете сметаната, половината от чедара и пресния лук.

4. Сложете сместа в тава, покрийте с останалото твърдо сирене и бекона. Печете 10 мин, или докато чедара се разтопи и покафенее леко. Сервирайте с пресен лук и поръсено с разтопено масло.

За още вкусни предложения, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X