Напишете дума/думи за търсене

4 причини да не си лягаме гладни

Гладът има отрицателен ефект върху ученето и работата и дори може да предизвика депресия. Има хора, които смятат, че лягането гладни е добра идея, защото може да им помогне да отслабнат.
Но науката доказа друго и дори забеляза повече странични ефекти от гладуването, отколкото от ситостта преди сън.

1. Може да загубим мускулна маса
За тези, които се опитват да натрупат мускули, гладът е лош избор. Може да пропуснете вечерята, но се нуждаете от хранителни вещества, за да превърнете протеина в мускул. Затова хапнете умерено и не си лягайте с празен стомах.

2. Може да наддадем на тегло
Да, може да има обратен ефект. Ако ограничавате яденето си през деня, а на вечеря се натъпчете, то тогава килограмите са ви в кърпа вързани. Твърдението, че метаболизмът е по-бавен през нощта, е противоречиво и няма доказателства, които да го подкрепят. Това обаче не означава, че трябва да изядете огромна пица непосредствено преди лягане. Яденето 2-3 часа преди сън е удачно, стига да е здравословно.

3. Може да спим по-зле
Повечето от нас вероятно са изпитали чувството да си легнат гладни. Стомахът ръмжи и единствената мисъл, която имаме, е да отидем в кухнята и да си направим един среднощен сандвич. В това състояние е необходимо много повече време, за да заспите, така че ако искате да се радвате на добър сън, просто не гладувайте преди лягане. Ако изпитвате глад, хапнете краставица и малко вода, вместо филийка хляб.

4. Може да загубим енергията си
Ако не ядете, нямате никакво „гориво“, което да ви поддържа активни през деня. Това е старо правило. Много е важно сутринта да се чувстваме добре, защото трябва да ходим на работа и мозъкът ни трябва да е активен. Много странични ефекти от гладуване могат да бъдат вредни, като умора и депресия. Ако решим да пропуснем вечерята и се събудим без енергия и в лошо настроение, това ще се окаже пагубно за нас през целия ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X