Напишете дума/думи за търсене

Кето диетата – цяр за килограми и здраве

Преди няколко години кето диетата се превърна в една от най-популярните и широко използвани хранителни режими в съвременната история. Над един милион души търсят в Google всеки месец информация за кето диетата. Въпреки че няма перфектна диета, изследванията показват, че кето диетата има широк спектър от ползи за здравето.

Кето диетата в най-простата си форма включва консумацията на големи количества мазнини и протеини и ограничената консумация на въглехидрати.
След като сте ограничили рязко приема на въглехидрати за няколко дни, тялото ви влиза в състояние на кетоза. Това означава, че спира да използва въглехидрати за енергия и вместо това прибягва до складираните мазнини. Използването на запаси от мазнини за енергия има множество ползи за здравето и начина на живот.

1. Отслабване
Състоянието на кетоза е отлично за отслабване. Тялото ви ще използва телесните мазнини за енергия, като запазва мускулите непокътнати. Това позволява на хората, които са на този хранителен режим, да останат тонизирани и да поддържат мускулести тела, като същевременно намаляват телесните си мазнини и свалят тегло.

2. Намалено възпаление в организма
Когато тялото ви разчита на въглехидрати за енергия, то изгаря захар за гориво. Тъй като организмът разгражда захарта, той отделя реактивни видове кислород. Те увреждат клетките, причинявайки възпаление и дори клетъчна смърт. Ето защо една захарна диета е свързана с намалената когнитивна функция и натрупването на плака в мозъка.
Когато тялото ви влезе в състояние на кетоза и използва мазнини за енергия, тези видове кислород не се произвеждат. Това от своя страна намалява възпалението и увреждането на клетките, като всъщност подобрява клетъчното здраве. В резултат на това може да намалите възпалението и да подобрите когнитивната функция.

3. Лечение на епилепсия
Кето диетата не е ново явление. Тя се използва в медицинската общност за лечение на епилепсия от 20-те години на миналия век. Спазването на кето диета намалява броя на пристъпите, особено при младите хора, с около 50%.

4. Стабилизиране на нивата на кръвната захар
Кето диетата е приета и от пациенти, страдащи от диабет, заради способността й да стабилизира нивата на кръвната захар. Тъй като въглехидратите са основният виновник за повишаването на нивата на кръвната захар, ограничаването им намалява пиковете на кръвната захар.
Постоянното стабилизиране на нивата й може да помогне на диабетиците да избегнат усложнения, свързани със заболяването, по-късно в живота.
Освен че намалява производството на инсулин, насърчава изгарянето на мазнини и намалява възпалението, кето диетата защитава и организма от много хронични заболявания, често срещани при възрастни хора. Те включват болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни заболявания, затлъстял черен дроб, някои видове рак и дори мигрена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X