Напишете дума/думи за търсене

Кулинарните трендове за празничната трапеза

Коледните и новогодишните празници обичайно се свързват с традиционни ястия. Винаги можем обаче, придържайки се към традициите, да внесем свежи нотки на трапезата, като включим някои от актуалните зимни кулинарни трендове. През зимния сезон на празниците гастрономичните тенденции вземат под внимание интереса към екзотични ястия, повишената нужда от витамини, приповдигнатия дух на тържественост.

Бронирано кафе

Нарастващата популярност на кето диетата прави от тази напитка истински моден хит. Кукичката е, че в него се съдържа малка доза мазнини. Създателят на рецептата Дейв Експри се е вдъхновил за нея от тибетския чай с масло и мляко от бик, след което няколко години е правил опити да повтори незабравимият сметанов вкус, но с кафе. Така се ражда bulletproof coffee - без мляко и захар, чиито търговски обекти завладяват Америка. Почитателите му твърдят, че „бронираното” кафе подобрява когнитивните способности и при продължителна консумация може дори да доведе до повишаване на IQ-то, спомага за концентриране на вниманието и осигурява мигновен прилив на енергия. Може да си го приготвите, като сложите в блендер 1 чашка кафе, 1 с.л. масло и кокосово масло на вкус и разбиете до хомогенна пенлива консистенция.

Surf and turf

Този тренд означава използването на месо и морски дарове в едно ястие. Класика в този съюз е пържола със скариди в сметанов сос. В хитовите ресторанти по света се появяват и други интересни комбинации: например, филе миньон с миди в марината от цвекло или телешки фленк стек със скариди, пюре от целина и сос чимичури. И ако се питате защо са тези странности и трикове, отговорът е - за да забавляват, да изненадват, да донесат празнично настроение и да радват небцето.

Сушени домати

Сушените домати ухаят толкова вълшебно и уютно, че пресният им аналог остава в графата на аутсайдерите - особено през зимата. Италианците приготвят от тях песто (разбиват ги в блендер със сирене, кедрови ядки и чесън) - ароматна добавка към капрезе, зелена салата, ориз, кускус, паста, пълнят зеленчуци и дори го добавят към тестото за солени мъфини. Може да направите паста от сушени домати, няколко скилидки чесън, зехтин, розмарин, риган и босилек на вкус и да я поднесете с препечени филийки за предястие. А ако нямате време за кулинарни експерименти, просто сложете сушени домати, обилно полети със зехтин, в купичка на масата - просто, но оригинално.

Круши

Не пренебрегвайте кулинарния потенциал на тези уж обикновени плодове. Крушите са универсални войници, които се съчетават с повечето сирена и с много зеленчуци и плодове - от чушки и моркови до патладжани и грейпфрут. И още - с агнешко, пилешко, телешко месо. Най-елементарната рецепта с круши, която обаче ще освежи празничната трапеза, е да запържите набързо парчета круша в масло, след което да ги запечете, поръсени с настъргано твърдо сирене или под хрупкав топинг от натрошени орехи, захар, масло, брашно и подправки. Може да ги поднесете като гарнитура, като десерт или пък като награда за себе си в компанията на чаша вино след дълъг ден.

Винени игри

Виното, разбира се, е неизменна част от празничната вечеря. Може да го използвате обаче не просто като добавка към ястията, а и за забавление на гостите. Сред най-модните винени игри са слепите дегустации, рисуването с вино, различни загадки, в които са включени подробности около технологията.

Азиатски акценти

Може да разнообразите традиционните ястия на новогодишната трапеза с няколко дребни азиатски акцента - един от основните зимни трендове са рецептите от корейската и китайската кухня и най-вече ферментиралите - кимчи, маринати, сосове. Супермодните предложения тук са ястията, приготвени в уок. При тях пърженето става на много висока температура и за съвсем кратко време, в резултат на което се съхраняват полезните свойства на продуктите. Със сигурност ще изненадате приятно гостите си, ако включите в празничното меню, например, японска супа рамен с тофу и гъби или ориз с телешко. Основното при тях е използването на сосове. В първия случай - наситен телешки бульон и сос от черен боб. При ориза с телешко - сосът може да е терияки, унаги и др. Останалите добавки са в зависимост от вкуса на гостите - в рамена това може да са лук, соеви кълнове, мариновани в соев сос яйца, тофу. Към ориза може да се добавят тиквички, патладжани, гъби.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X