Напишете дума/думи за търсене

Митове за Нова година

Нова година всъщност е един от най-радостните празници въпреки безумната суета по подготовката му, безразборното харчене на пари и продължаващите няколко дни обилни трапези и запои.

Дали наистина е така! Нова година може да е страхотен празник, а ние ще ви помогнем да го посрещнете с удоволствие, развенчавайки няколко мита.

Мит 1 - На домакинята не й е до веселие

Какъв е смисълът да се канят гости и да се подрежда трапеза, ако след това вие така ще се уморите, че няколко дена ще ходите обидена на целия свят? На гости ви идват празнично облечени хора, с удоволствие пийват и хапват, шегуват се, разказват вицове, а за вас остава тичането между кухнята и трапезарията, наглеждането на децата. Дори едва успявате да се срешите, преди да дойдат гостите.

Как да избегнете всичко това

Един от начините е да се обедините с приятелка и да приготвите празника заедно. Ще си поделите блюдата, които ще присъстват на трапезата, както и разноските. Ако решите да свършите всичко сама, не забравяйте, че това е и ваш празник. Пригответе храните, които вие обичате, не се старайте да угодите на всички гости. Пуснете си любима музика и помислете за занимания и забавления, които ще ви доставят удоволствие.

Не си струва да полагате нечовешки усилия, за да впечатлите поканените с количеството блюда или с подредбата на масата. Помислете си за кои празници ви е приятно да си спомняте? Разбира се, не за тези, на които сте преяли, а за тези, на които ви е било весело и забавно. За тези, на които домакинята не се е карала с мъжа си, не е крещяла по децата и не се е държала сякаш е сърдита на всички присъстващи. Не усложнявайте нещата. Предложете на гостите салата, оригинално, но лесно предястие, основно блюдо и десерт. Погрижете се за питиетата. Измислете предварително музикален фон и весели забавления. Това е всичко, което ще направи празника приятен и за вас.

Мит 2 - Нова година е нервен и уморителен период

По правило по време на празниците жените са по-нервни от мъжете. Струва ни се, че трябва да постигнем невъзможното, суетим се, захващайки се ту с едно, ту с друго. Нашата припряност тормози и нас, и всички наоколо. Прегледайте още веднъж плановете си за празника, съсредоточете се на приятните задължения и решително зачеркнете всичко неприятно и уморително.

Няма смисъл на 31 декември да излъскате до блясък цялата къща. Подът така и така ще се замърси, а разочарованието и обидата към себе си и към другите ще остане. Ако усетите, че грижите нарастват като снежна топка, сипете си чаша вино, вземете си една хубава книга, пуснете си любимата музика. Отпуснете се така няколко часа. Нека децата през това време да се карат, мъжът ви да си свари в кухнята празнични кремвирши с новогодишни макарони. Вие сте заета. Имате празник!

Мит 3 - Семейните тържества понякога са досадни

Свекървата ще започне да се оплаква от здравето си още не седнала на масата, без да си спестява физиологични подробности. Майка ви ще ви тъпче с питка и печена кокошка и ще се обиди, ако й откажете третата порция. Братовчедките ще ви засипят със съвети как да възпитавате децата си. А баба ви за стотен път ще разкаже как се е запознала с дядо ви... Само като си помислите за всичко това, ви се иска да си останете у дома и да не ходите никъде до края на празниците.

Как да преживеете тези дни

Приемете семейното тържество като даденост. Не се надявайте, че майка ви ще се промени, че децата ще са тихи и цялата вечер ще прилича на холивудска идилия. Откажете се от напразни очаквания. Вместо да търсите положителни емоции за себе си, направете нещо приятно за другите. Не се опитвайте да им докажете нищо - на бабите не можете да обясните защо позволявате на децата да тичат из къщата и да ядат картофи с ръце. Не изисквайте всепоглъщаща любов и одобрение за своите постъпки, не съдете роднините си. Те са каквито са и други няма да станат. Усмихнете се на техните странности, наблюдавайте ситуацията отстрани и не си слагайте нищо на сърце. А усмивката и няколкото топли думи правят чудеса. Дори и с вашите невъзможни роднини.

Мит 4 - За подаръци отиват доста пари

Направете списък на всички, на които е наложително да направите подаръци. Другите смело зачеркнете. Братовчеда на свекърва си, разбира се, трябва да поздравите - позвънете му по телефона и му пожелайте всичко най-хубаво. А какво да правите, ако сте поканени на гости, където ще има и не много близки познати? Вместо да купувате куп малки подаръчета “прахосъбирачки”, направете новогодишна торта - голяма и вкусна - една за всички. Така със сигурност ще ви останат пари да си купите и за вас желания подарък.

Мит 5 - Опаковката на подаръците е занимание, което отнема време и понякога нищо не се получава

Това се случва, ако сте си поставила непосилната задача да създадете най-най-удивителните опаковки. А всичко може да бъде съвсем иначе. Най-важното е да имате под ръка необходимите материали. Много полезна вещ е скоч на масивна ролка с поставка, каквито обикновено има в офисите. Това ще ви помогне да не режете лентички с ножица, а да откъсвате скоча с една ръка, а с другата да придържате края на опаковъчната хартия. Трябват ви остри ножици и телбод, за да прикрепяте украшенията към опаковката.

Не се опитвайте да правите твърде сложни композиции. Изберете за опаковка само два цвята. Много си подхождат зелена опаковъчна хартия и широки червени ленти, които се завързват на панделки. А най-простият вариант е да купите едноцветни подаръчни пликове от плътна хартия, да им махнете дръжките и да ги замените с ярки широки панделки.

Мит 6 - И празничният тоалет струва скъпо

Можете да сте достатъчно елегантна, без да похарчите куп пари. Чудесна работа и в този случай ще ви свърши малката черна рокля, която всяка жена трябва да има в гардероба си. Подберете към нея подходящите аксесоари. Малко повече блясък за тази нощ не вреди. Едрите бижута също създават празничност.

Ако предпочитате панталони, облечете отгоре копринен топ или копринена блуза. Цветът на този сезон е червен. Така че, ако харесвате този цвят, носете го смело в празничната нощ.

Мит 7 - Не бива да се икономисва от подаръци за децата,

дори и да се наложи след празника да се пести два месеца

Първо поговорете с детето, за да разберете за какво най-много си мечтае то. Ако децата са по-големи от 10 години, можете откровено да им кажете, че не е възможно да получат компютър, нов джиесем и сноуборд. Значи трябва да изберат какво искат най-много, а останалото ще дойде, когато имате възможност.

С по-малките е по-лесно. За тях най-сюблимният момент е развиването на опаковките на подаръците. Купете един основен подарък, например кукла и я опаковайте в голяма кутия. А обувчиците на куклата, втората рокля и другите допълнения към нея увийте отделно в малки пакетчета. Колкото повече са те, толкова по-весело ще бъде.

Ако обикновено не разрешавате на детето да яде шоколад, сега му купете два-три любими шоколада и също ги опаковайте като подарък. А има и още един подарък, който нищо няма да ви струва, но ще зарадва детето. Навярно то има свои задължения вкъщи - да си оправя леглото, да си мие чинията или да си оправя стаята. Връчете му празничен талон (ваучер), красиво оцветен, на който пише например “Ваучер подарък, който разрешава на Емилия един ден да не си оправя стаята и да не изнася боклука!” Така децата ще се забавляват със своите подаръци, а вие ще ограничите разходите.

Мит 8 - Не бива да се отказват покани

Възможно е, но е добре да го направите по-рано. Ако не можете или не искате да отидете на гости, откажете веднага, като се позовете на това, че точно на този ден сте поканени другаде. В деня на празника се обадете на приятелите или познатите, които са ви поканили, да ги поздравите за празника, а по-късно им направете някакъв подарък. Така те няма да ви се обидят. А ако се наложи да откажете в последния момент, извинете се и обяснете причината. Проблеми с възрастни родители, детски болести - това са причини, които всички ще разберат.

Мит 9 - На Нова година трябва задължително да сте влюбени, и то взаимно

Телевизията бълва семейни комедии, а списанията са пълни със съвети как да прекарате празника само двамата. И ви се струва, че около вас всички са влюбени и щастливи, а само вие сте сама. И какво от това? Изхвърлете от главата си всички неприятни мисли за това, че в момента нямате партньор и се съсредоточете върху приятните страни на свободата. Вие можете цяла нощ да “прескачате” от парти на парти, да срещнете привлекателен непознат и да се държите лекомислено, разбира се, в границите на разумното. И да правите всичко без угризения на съвестта, знаейки че не ви очакват сцени на ревност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X