Напишете дума/думи за търсене

Алергени на празничната трапеза

Кой не обича да си похапва по време на обилните празници в края на всяка година? Но внимавайте, някои храни може да провокират остри алергични кризи.

Ядки

Те са едни от най-силните алергени. Понякога консумацията само на една ядка може да провокира криза при предразположените. При други хора пък проблемите се разкриват, когато се прекали с консумацията на различни видове ядки. Най-рискови са фъстъците, затова е добре да внимавате и за продукти, които може да съдържат фъстъчено масло или следи от фъстъци, като различни печива, вафли и сладкарски изделия. Освен това ядките са тежка храна и крият опасност за черния дроб, стомаха и жлъчката. Затова не е добре да присъстват винаги на трапезата и да се похапват между ястията.

Яйца

По правило празничната содена питка се прави без яйца, но много домакини предпочитат да ги използват, за да постигнат по-изразен вкус. А тези продукти често провокират алергични кризи. Важно е също да се внимава с консумацията на различни сладкиши, сосове и десерти, които се приготвят със сурови белтъци. Те може да провокират ринит, астма, дерматит и стомашни проблеми. Затова е добре консумацията на яйца да се ограничава особено от хората, които в миналото са имали остри реакции.

Месо

По традиция то не се яде на Бъдни вечер, но е неизменна част от ястията в следващите празнични дни. Според специалисти най-силни алергични реакции предизвиква пилешкото месо, а в много по-редки случаи – свинското или телешкото. Те обаче са рискови за хората с предразположеност към висок холестерол, особено когато са пържени, а и крият риск за черния дроб, панкреаса, жлъчката и стомаха. Затова е добре да не се консумират всеки ден пилешко, червени меса, колбаси и наденици, както и мазни гозби и пържени храни.

Мляко

Най-често алергии предизвиква прясното мляко, като провокира храносмилателни смущения и обриви по кожата. Дори хората, които по принцип нямат непоносимост към млякото, е добре да не прекаляват с всякакви сладкарски изделия, които го съдържат – бисквити, кексове, погачи, а също така да имат предвид, че то се използва и в много сосове и супи, както и че е съставка в някои от любимите ни сгряващи напитки. Най-добре е да се приготвят сладкарски изделия с кисело мляко, да се пие чай и при възможност кравето мляко да се замени със соево или бадемово.

Пикантно и люто

Колкото и необходими да са подправките за вкусните ястия на празничната трапеза, толкова и провокиращи алергии са те. Според изследване на британски учени най-силните алергени са червен пипер, кимион, канела, кориандър и карамфил. Освен това рискови са и лютите чушки. Освен алергични кризи те провокират язви, колит и гастрит. Затова съветът е хората, предразположени към алергии, да не прекаляват нито с лютото, нито с пикантното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X