Напишете дума/думи за търсене

Ако се научим да обичаме тялото си, може да променим целия си живот

Преди да прочетете тази статия, спрете за секунда и честно си отговорете на следния въпрос: Как се чувствате относно тялото си точно в този момент?

Този въпрос може да затрудни много жени и е способен да предизвика всевъзможни емоции и мисли. Всички жени имаме поне малко вина за това, че сме прекалено критични към собствените си тела. Вероятнови се случва да се погледнете в огледалото и да видите все неща, които да не ви харесат- коремче, целулит, бръчки, закръглени бедра, списъкът продължава безкрайно. Всички тези „недостатъци“ могат да ви накарат да си мислите, че не се вписвате в общоприетия идеал за красота.

Защото обществото често ни втълпява, че има само един модел на красота и ако ние не изглеждаме по дадени критерии, значи не сме достатъчно красиви. Всеки ден ни се случва да отворим социалните мрежи и да видим жени с по-перфектни тела, с по-перфектни лица и ние несъзнателно се сравняваме с тях и това ни кара да се чувстваме неуверени. Казваме си, че устните ни не са достатъчно плътни, или че бедрата ни не са достатъчно слаби и че ако бяха, тогава щяхме да се чувстваме далеч по-добре. Но дори ако можехте да промените едно нещо в себе си, сигурно ли е наистина, че ще се чувствате по-уверени? Аз мисля, че отговорът е по-скоро не и вярвам, че проблемът лежи някъде по-надълбоко.

Всеки, който е претърпял някаква промяна, дали със сваляне на килограми или операция на носа, може да потвърди, че това да промениш едно малко нещо в себе си не гарантира това да почнеш да се харесваш изцяло. Дори да постигнеш мечтаното тегло, пак ще намериш нещо, за което да се критикуваш. Това е защото имаме цялостен проблем със самочувствието си и нивото на самооценка. Често много от нас не обръщаме и внимание на това, че сме самокритични, а го приемаме като нещо, което е част от нас. Само че пропускаме да осъзнаем, че любовта към нас самите е основен стълб за цялостното ни психическо здраве и затова е от огромно значение да правим усилия да се приемаме такива каквито сме. В крайна сметка, ако ние самите не се обичаме такива каквито сме, как може да очакваме някой друг да ни обича истински?

Защо е толкова важно да променим начина, по който мислим за самите нас? Защото, ако искаме да сме истински щастливи и да променим живота си към по-добро, първо трябва да променим начина, по който гледаме на себе си. Това да се научим да обичаме себе си е първата крачка към един по-здравословен и пълноценен начин на живот. Всички сме уникални сами по себе си и че това, че не изглеждаме като моделите от кориците на списанията не ни прави по-малко красиви. Напротив, както много артисти твърдят, красотата не се крие в идеала, а в несъвършенството. 

Всичко това не означава, разбира се, че трябва да вдигнем ръце и да си кажем, че нямаме отговорност към това как изглеждат телата ни. Нормално е да искаме да променим някои части от тях. Никоя промяна обаче не може да бъде осъществена, ако критикуваме през цялото време. Това да бъдем позитивни към самите нас означава да правим разликата между „мразя бедрата си“ и „днес ще правя упражнения, защото ми се ще да отслабна в бедрата“. Отношението към нашите тела е наша отговорност и от изключително значение за психическото ни и физическото ни здраве.

Затова тази статия ще ви даде 3 кратки съвета как може да промените нагласата си и да започнете да приемате и обичате тялото си:

1. Изброявайте нещата, които харесвате в себе си
Избройте наум или на лист хартия 5 неща, които наистина харесвате в себе си. Кога за последно сте обърнали внимание на това, което харесвате в себе си, вместо на това, което не харесвате? Да осъзнаем собствените си предимства е първата стъпка към това да променим негативната нагласа към външния си вид. Всеки път, когато се погледнете в огледалото и направите мислена критика, си помислете за поне едно позитивно нещо, което истински харесвате у себе си. Ще видите, че бързо ще започенте да забелязвате позитивни неща, на които не сте обръщали никакво внимание досега.

2. Спрете да се сравнявате
Не можем да скрием факта, че ние, жените, имаме склоността да се сравняваме една с друга, особено ако смятаме, че някоя жена е по-красива от нас. Само че не осъзнаваме, че когато се сравняваме с друг човек на база външния му вид, това влияе изключително зле на цялостната ни самооценка. За да спрете да се сравнявате, първо трябва да обърнете внимание в кои моменти го правите и с кого. Започнете по-често да забелязвате, когато несъзнателно изпитвате завист, и помислете дали наистина си заслужава да губите времето и емоциите си в такива мисли.

3. Упражнявайте се да говорите позитивно със себе си
Това да си умен човек означава постоянно да се съмняваш в себе си. Оттам идва и ниското ни самочувствие и несигусрността в нашите възможности. Проучвания показват, че ежедневно 70% от нещата, които си мислим наум за самите нас, са негативни и дори не го осъзнаваме. Това, което истински може да промени нагласата ни към самите нас, е това да обръщаме повече внимание на мислите си. Следващия път, когато си помислите нещо относно тялото си, обърнете повече внимание на тази мисъл. Задайте си въпроса, дали тази мисъл е негативна или позитивна. Ако е негативна, защо? Какво си казвате относно външния ви вид и какво означава това за вашата самооценка? Започнете да обръщате негативните мисли в позитивни и се фокусирайте върху нещата, които харесвате в себе си или имате възможност да промените.

Запомнете едно: вие сте отговорни за начина, по-който възприемате собственото си тяло. Започнете да се държите със себе си както очаквате всички останали да се държат с вас. Правете опити да обръщате негативните мисли в позитивни. Това да се научите да обичате себе си има силата да промени целия ви живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X