Напишете дума/думи за търсене

Как се променя животът само с 30 минути упражнения на ден

Не е тайна за никого, че редовното спортуване ни прави по-здрави и по-щастливи. Въпреки това много хора не могат да се накарат да спортуват редовно. Без значение дали причината е мързел, ниска мотивация или просто липса на желание, ако вие сте от тези хора, прочетете тази статия.

Много от вас трудно намират време за спорт и това често води до заседналост, липса на енергия, напълняване и редица заболявания. Ами ако ви кажем, че само с 30 минути тренировка може напълно да промените начина си на живот? Изследванията показват, че само с 30 минути упражнения на ден може цялостно да подобрим здравословното и емоционалното си състояние. Ето как:

1. Спортът подобрява здравето на сърцето
Ако водите заседнал начин на живот, може да ви се е случвало да получите сърцебиене, да се задъхате или дори да ви се завие свят при извършване на най-малкото движение като например ставане от стола. Това може да ви се случва често, ако не извършвате достатъчно физическа активност и съответно не давате на сърцето си нужната му тренировка. Сърцето е най-важният мускул в човешкото тяло и също има нужда от спорт! Проучвания доказват, че само с 30 минути спорт на ден може да намалите холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания с 15%.

2. Отслабвате
Ако се мъчите да отслабнете, дори и най-добрата диета няма да бъде достатъчно ефективна за вас, ако не я комбинирате със спорт. Само с половин час упражнения на ден може бързо да свалите излишни килограми. Дори с минимални промени в начина си на живот, например да качвате стълби, вместо да ползвате асансьор, може бързо да видите разлика в килограмите. Ако се стремите към по-бързо отслабване, се придържайте към тренировки с по-висока интензивност, за да изгорите повече калории.

3. Стресът намалява, настроението трайно се покачва 
Вероятно често сте напрегнати или притеснени. Това е резултат и от забързания и нездравословен начин на живот, който водим. Едно от най-добрите лекарства против ежедневния стрес е спортът. Редовното спортуване намалява нивата на стресовите хормони в тялото ви. В същото време спортът стимулира производството на ендорфини. Това са хормони, които повдигат настроението и намаляват стреса. Само с 30 минути тренировка на ден ще се чувствате далеч по-спокойни и позитивни.

4. Край с умората
Ако често се чувствате уморени или недоспали, 30 минути тренировка на ден може да ви накара да се почувствате много по-жизнени. Това е благодарение на ендорфините, които са гориво за живот. Спортът забързва вашия метаболизъм и подобрява качеството на съня, което допълнително ще ви накара да се чувствате отпочинали и заредени с енергия.

5. По-силна памет и концентрация
Ако често се разсейвате или имате проблеми с паметта и концентрацията, спортът може да ви помогне да разрешите тези проблеми. Проучвания показват, че с 30 минути тренировка на ден стимулирате мозъка си да работи по-бързо и ефикасно. Спортът може да подобри критичното ви мислене, усвояването на нова информация и да забърза реакциите ви.

6. Ново самочувствие
Редица проучвания доказват, че редовният спорт може да повиши увереността и самочувствието ви. Когато тренирате често, вие ставате по-силни и по-издръжливи, което цялостно подобрява вашата самооценка. Също така повишавате нивата на вашата енергия, което допълнително ще ви да даде увереността и силата да се справяте с ежедневните си задължения. Естествено, тренировките поддържат добрата форма на тялото и помагат при отслабване, което ще ви помогне да се харесвате повече, когато се погледнете в огледалото.

Това са само част от предимствата, които ни предоставя спортът. Сами ще се убедите, че само 30 минути домашна тренировка на ден може промени живота ви. Да ви помогне да се чувствате много по-щастливи, самоуверени и енергични. Също така спортът ще ви стимулира да бъдете много по-организирани и дисциплинирани, което ще се отрази положително и на други аспекти от бита ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X