Напишете дума/думи за търсене

Витамините, които ни помагат срещу стреса

Стресът може да касае емоционалния феномен стрес, но също така и клетъчния оксидативен стрес от образуването на свободни радикали, който ние може да не усещаме, но съществува. И именно затова се казва, че много болести идват от стрес.

По отношение на психологическия стрес няколко проучвания показват, че витамините от група В, които се взимат за 2 до 12 седмици, може да повишат субективно настроението и да снижат нивата на тревожност. Осемте витамини от групата B, известни като В-комплекс, включват тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), пиридоксин (витамин В6), биотин, фолиева киселина и кобаламините (витамин В12), всеки от които има своята роля за поддържане на бодър дух и издръжливост в стресиращи ситуации.

За облекчаване на клетъчния оксидативен стрес може да включите в диетата си антиоксиданти. Антиоксиданти като витамини А, С и Е осигуряват защита срещу свободните радикали. Образуването на свободни радикали се увеличава, когато телата ни са подложени на стрес. Въпреки че свободните радикали са нормални странични продукти на клетъчния метаболизъм, те може да бъдат резултат от излагане на замърсяване, тютюнопушене, консумация на алкохол и ядене на храни с високо съдържание на мазнини. Добавянето на антиоксидант към ежедневната ви рутина е силно препоръчително.

Достатъчни ли са мултивитамините, които много хора пият?

Въпреки че мултивитамините са добър начин да си запълним някои дефицити, те не са достатъчни.
Най-добре е да обсъдите какви добавки е нужно да взимате с вашия личен лекар или диетолог.

И не забравяйте, че най-правилният подход за справяне със стреса е поддържането на здравословен начин на живот, което означава пълноценно хранене, достатъчно движение и спорт, хубав въздух и срещи със слънчевите лъчи. А и малко медитация у дома ще е от полза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X