Напишете дума/думи за търсене

Туширайте стреса, докато си седите на дивана

Медитацията има много ползи за здравето и е изключително ефективен начин за облекчаване на стреса и поддържане на по-здравословен начин на живот. С практиката медитацията се превръща в рутина и започва да дава все по-добри резултати. Тя трайно изгражда устойчивост към стрес. Защо да не започнете още днес, когато сте си у дома и може да се посветите на този силен антистресов инструмент директно от своя диван?!

Има много различни начини за медитация, но тази техника е един от базовите. Може да прибягвате към нея винаги, когато имате нужда от малко вътрешен мир и спокойствие.

Ето как да започнете основна медитационна практика:

Стъпка 1: Намерете си удобна позиция
Изберете къде и как ще седнете. Много хора обичат да седят на удобен стол, докато други предпочитат да седят с кръстосани крака на земята. Трябва да можете да се отпуснете напълно, докато все още сте будни.

Уверете се, че стойката ви е правилна. При по-дълги медитации е добре гърбът да остане прав.

Съвет: Ако усетите, че раменете ви се спускат по време на медитация, просто се изправете обратно. Правият гръб ще предотврати болезнеността по време на по-дълги сесии.

Ако решите да седнете на стол, седнете към предната част на седалката и поставете краката си здраво на пода. Това ще подобри позата ви и ще ви помогне да се концентрирате върху практиката си.

Стъпка 2: Затворете внимателно очите си
Когато сте в удобно положение, погледнете в далечината, след което бавно спуснете клепачите си. Дръжте челюстта си отпусната и леко отворена. Трябва да отпуснете всички мускули на лицето.

Съвет: Не стискайте очите си здраво. Ако почувствате как лицето ви се стяга, отворете бавно очите, погледнете леко в далечината и ги затворете отново. Движенията трябва да са леки и меки.

На този етап целта ви е да отпуснете всяка част от тялото си. Ако почувствате известно напрежение в определени части, поемете дълбоко въздух и при издишването отпуснете съзнателно именно там, където е напрежението.

Стъпка 3: Оставете мислите настрана
Въпреки че не можете да контролирате мислите си, можете да контролирате колко власт имат те над вас. Това не означава, че трябва да ги игнорирате или потискате, а просто останете спокойни, отбележете ги и след това използвайте дишането си, за да ви върне към спокойствието на настоящия момент.

Съвет: Ако се увлечете в мислите си, не бъдете строги към себе си. Отделете малко време, без да се обвинявате, да наблюдавате къде е отишъл умът ви и след това да се върнете към дишането си. Просто мислете само за дишането си.

Стъпка 4: Продължавайте
Това е, наистина! Продължавайте да оставяте настрана всякакви мисли, които може да изскочат в ума ви. Тихите пространства между мислите ще станат по-дълги и по-чести, колкото по-дълго практикувате.

Ето още няколко съвета, които трябва да имате предвид, когато продължавате по пътя към медиацията.

Дайте си време

Медитацията изисква практика. Ако очаквате да се справите перфектно от първия път, всъщност може да си създадете повече стрес, отколкото да си помогнете. Няма перфектна сесия за медитация.

Започнете с малки сесии и работете, докато стигнете до по-дълги.
Започнете с кратка сесия от 5 минути. После преминете към 10 или 15 минути, докато не достигнете 30-минутни сесии.

С практиката този вид медитация става по-лесна и по-ефективна. Ще започнете да излизате от сесиите отпуснати и освежени, готови да посрещнете остатъка от деня си и много от неговите предизвикателства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X