Напишете дума/думи за търсене

Странни, но лесни начина за облекчаване на стреса

Вярвате или не, смученето на палеца може да бъде ефективен начин за справяне със стреса, нищо че отдавна сте приключили с възрастта на пеленачетата.

А знаете ли, че портокаловият сок понижава нивата на стрес.
Кои са най-странните, но най-лесни начини за справяне с един бичовете на съвремието?

Използвайте пръстите си като бутон за рестартиране
Смученето на палеца или духането с уста върху него може да ви помогне със стреса. Като блокирате въздушните си пътища с палец и след това издишате, ще активирате блуждаещия нерв. Това от своя страна ще намали сърдечната честота и кръвното налягане и ще ви накара да се чувствате по-спокойни.
Ако е твърде неудобно да правите това на публично място, винаги може да натиснете с палец разстоянието между втората и третата фаланга на средния пръст. Това действа като бутон за рестартиране на стреса.

Дъвчете дъвка
Дъвката може да намали стреса както по време на работа, така и извън нея, показва проучване. Резултатите от изследването показват, че дъвченето на дъвка може да намали умората, тревожността и депресията и да доведе до по-положително настроение.

Поглед към форми без край и начало


Известни като фрактали, около нас могат да се намерят безкрайни модели в различни форми. Те може да се видят в геометричните отпечатъци върху черупките на раковините, върху фигурките скреж върху прозореца, паяжини и листенца от цветя. Много изследвания показват, че разглеждането им може да намали нивата на стрес с до 60%.

Растение в работното пространство

Растението не е само декоративен предмет на работното ви бюро, то може да работи и като средство за освобождаване на стреса. Наличието на растения в офис пространство моментално понижава кръвното налягане и дори повишава производителността.

Фалшив смях
Ендорфините са химикали, които помагат да освободим от стреса, и когато се смеем, ги освобождаваме. Дори ако се засмеете фалшиво, това ще създаде ефект в тялото, който задейства отделянето на ендорфини. Когато се усмихвате широко, се повишава нивото на кислород и се увеличава притока на кръв към органите. Дори мисълта за смях може да понижи нивото на стрес.

Кажете мантра

Мантрите са форма на медитация, които са свързани с намаляване на хроничния стрес, както и намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Не е необходимо да отнема много време и не се нуждае от инструменти. Всичко, което трябва да направите, е да затворите очи и да повтаряте успокояващите думи, докато не се почувствате по-добре.

Спуснете главата си под нивото на сърцето

Докоснете пръстите на краката си или застенете в йога позата „гледащо надолу куче“. С глава, намираща се под нивото на сърцето, кръвта се влива в мозъка. Това ще доведе до успокояване на ума и следователно намаляване на стреса.

Надуйте балон

Когато сте стресирани, сте склонни да дишате по-учестено и по-плитко. Но ви е необходим кислород, който да ви помогне да се отпуснете. Като надувате балон, използвате диафрагмата, за да дишате по-бавно и дълбоко. Вашият сърдечен ритъм също ще се позабави и мускулите ви ще се отпуснат.

Масажирайте ушите

Подобно на пръстите, ушите са като бутони за рестартиране, които може да ви успокоят, когато сте в стресова ситуация. Тази ушна терапия може да намали нивата на тревожност.

Общувайте с вашия домашен любимец
Галенето на пухкавите ви приятели може да помогне за освобождаването на чувствителни мозъчни химикали в тялото и да намали нивата на вредните хормони на стреса. Вашият домашен любимец може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да ви накара да се чувствате по-малко тревожни и дори да засили имунитета ви.

Пийте повече портокалов сок

Портокалите са известни с това, че са богати на витамин С, а това може да помогне на хората да управляват стреса си по-ефективно. Витамин С прави това отчасти, като понижава нивата на кортизола - хормона на стреса.

Прегърнете се

Физическото докосване освобождава окситоцин - хормон, свързан с любовта и формирането на връзка между двама души. Дори да се прегърнете сами, може да освободите окситоцин. Това ще ви помогне да се успокоите, когато нещата са стресиращи и напрягащи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X