Напишете дума/думи за търсене

10 сигнала, че младостта си отива

Първите бели косми са очевидният сигнал, че остаряваме. Но има и други, по-малко известни знаци, че младостта си отива. Биолозите разкриват кои са незабелязано промъкващите се признаци, както и какво можем да направим, за да се чувстваме не само млади по дух, но и по тяло.

1. Зъбите стават по-големи

Бабо, защо са ти толкова големи зъбите? Репликата от приказката за Червената шапчица е много повече от прелюдия към закана, така е с всички старици. Не ви се струва, истина е, че зъбите на възрастните хора стават по-големи. Подобно на кожата, която губи част от еластичността си и изтънява, тъканите във венците губят маса и обем, казва д-р Джон Крин, декан на стоматологичния департамент на университета на Ланкашир. От загубата на плътност и маса венците се свиват и оголват все по-голяма част от зъбите. Резултатът е, че може да се „издължат" и до 2,5 см. Заболявания на венците допринасят за преждевременното им отдръпване и дори оголване на корените на зъбите. Това може да се избегне с щателно миене и почистване на междузъбното пространство с конец. В същото време обаче трябва да се избягва агресивно четкане, което само по себе си може да поощри венците да "слизат" надолу.

2. Мъжкият глас изтънява, женският - обратно

Гласът на възрастните хора често е по-слаб и дрезгав. Това е така, защото с напредването на възрастта отслабването на мускулите, в частност тези на ларинкса, се отразява на гласните струни. Гласовият диапазон също може да се променя - при мъжете става по-висок, а при жените - по-нисък. Това е резултат от промените в гласните гънки и хрущялната тъкан в съседство. На около 70-годишна възраст хрущялът при мъжете започва да изтънява, като по този начин и самите гласни струни стават по-нестабилни, казва д-р Джон Робин, хирург в кралската болница по УНГ болести на Великобритания. Гласните гънки произвеждат звук, като се движат с голяма честота и се докосват, а при изтъняването на мускулите гласът отива в по-висока тоналност, става писклив и често започва да трепери. При жените хормонът естроген предпазва фините хрущялни структури и така забавя промените на гласа. След менопаузата обаче женският хормон намалява и това може да доведе до загрубяване на гласните струни, от което произведените от тях звуци стават по-плътни. Активното използване на гласа е най-добрият начин да се предотврати стареенето му, категоричен е д-р Хенри Шарп, консултант по ушно-носно-гърлени болести. Говоренето и пеенето действат подобно на физиотерапия. Едновременно с това е много важно да се избягва пренапрежение на гласните гънки, което се получава при крещене. Звучи странно, но добрата поза също е важна. Когато тялото е отпуснато, се възпрепятства дълбокото дишане и като цяло се променя позицията на гласовия апарат и струните трябва да работят по-усилено, за да издадат звук.

3. Ядеш като преди, а пълнееш

Над 50-годишна възраст започва неусетно трупането на килограми - средно между 1 и 1,3 кг на година. Причината не се крие само в намаляването на физическата активност, което е свързано с подвижността, а и в загубата на мускулна маса, обяснява кардиологът д-р Дейвид Аштън пред "Дейли мейл". Редукцията на мускулите забавя метаболизма и тялото изгаря все по-малко калории за функционирането на органите и системите в покой. Така се увеличават предпоставките за съхраняване на "излишните" калории под форма на мазнини особено в областта на корема.

Ако хората в тази възраст поддържат физическата си активност с ходене, работа в градината, почистване, вероятно ще отложат напълняването. Но като гаранция за запазването на фигурата д-р Аштън препоръчва и редовни леки силови упражнения за изграждане и поддържане на мускулна маса. Използвайте гирички от 1 кг или удобни предмети със същото тегло и правете по 15 кръга с ръцете трипъти на ден, препоръчва той. Подходящи упражнения за краката са кляканията и сядане и ставане от стол без помощта на ръцете - по колкото можете пъти всяко, три пъти дневно.

4. Наздраве! Често кихане и подсмърчане

Все по-голям брай хора на възраст между 45 и 65 г. развиват алергичен ринит. Тази реакция не е свързана толкова с полени или други "провокатори" във въздуха, а с реакция на непоносимост към множество дразнители. Резултатът е често кихане, течащ нос, сърбеж, сълзене, дразнене в гърлото. Лекарите го отдават на отслабването на имунната система, вероятно в резултат на хронични заболявания, стрес или просто заради амортизацията на организма. Друга възможна причина е замърсяването на въздуха. Учени предполагат, че увеличаването на хората над 35-годишна възраст с алергии се дължи на факта, че сега са изложени на повече и по-агресивни дразнители, отколкото в детството си.

5. “Никнат” петна и брадавици

Може би си мислите, че тези тъмнокафяви или черни неща са бенки, но след 40-годишна възраст процесът на остаряване води до “производството” на множество брадавици, наричани старчески, обяснява дерматологът д-р Таби Лесли. В повечето случаи са безобидни пигментни образувания по кожата в резултат на фотостареенето на клетките, но може именно заради възрастовото изтъняване на кожата да причинят сърбеж или възпаление. Тъй като брадавиците и бенките често се бъркат, добре е да се отиде на лекар при появяването им, защото и раковите процеси на кожата започват с пигментни промени. Дори и доброкачествените образувания обаче може да се разрастват и да придават страчески вид. Тогава може да се препоръча отстраняването им - чрез замразяване (криотерапия), издълбаване (кюртаж), химическо или термично изгаряне. Прави се с местна упойка, но не в козметични салони, а винаги след консултация с дерматолог или още по-добре онколог.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X