Напишете дума/думи за търсене

10 сигнала, че младостта си отива

6. Ушите, носът и ходилата растат

За разлика от костите и мускулите, ушите, носът и ходилата ни продължават да растат и когато остареем. Ушните миди имат за основа хрущял, а тази тъкан продължава да нараства до смъртта. Това води до разтягане на кожата и увисване - така е и с ушите, и с носа.

Всички зрели жени се оплакват, че вече не могат да се качват на ток, защото краката им се деформират с времето - стават по-широки, сводът пада. Ходилата наистина се променят и след 40-годишна възраст може на всяка следваща декада номерът да се увеличава с един. Причината е отслабване на ставните връзки и свързаното с това "разпищолване" на костите и отпускане на мускулите.

7. Болки в тила

Зачестява главоболието, което ви кара да се събуждате нощем само няколко часа след като сте си легнали в блажено настроение или на сутринта след някой приятен сън. Безпричинната тежест и болка са свързани с възрастта, най-често става дума за неприятни усещания в тила, потвърждава д-р Анди Доусън, директор на специализираната болница за лечение на главоболие в Лондон. Причините обаче не са ясни. Симптомите се повлияват от широко разпространените обезболяващи средства, но учудващо и еспресо (не безкофеиново, а обикновено) преди лягане върши същата работа, твърди д-р Доусън. Въпреки че тонизиращата напитка се асоциира с нарушения на съня, изглежда, страдащите от възрастово главоболие не изпитват този страничен ефект.

8. Алкохолът хваща от 1 чаша

Кога и едно питие може да се окаже твърде много? С напредването на възрастта се забавя скоростта, с която черният дроб преработва алкохола. Така колкото повече остаряваме, толкова по-лесно ни хваща. Едновременно с това на бъбреците им е необходимо повече време, за да отделят отпадните продукти. В резултат на това алкохолът остава в тялото ни по-дълго време. Проучване на университета в Кентъки установи, че хора на възраст между 50 и 74 години минават под въздействието на питието още след 1-2 стандартни чашки.

9. “Пясък” в гърлото

Секрецията на жлезите, които отделят мукус около гласните струни и по този начин ги "смазват" за безпроблемна работа, започва да намалява с напредването на възрастта. Липсата на този филм провокира непрекъснато желание да се прочисти гърлото. Неприятното чувство може да се намали, като се осигури често овлажняване отвън. Въпреки че на възрастните хора често не им се пие вода, трябва да изпиват поне 1,5 л на ден. Освен за общото състояние, това е важно и за комфорта на гърлото. Правенето на инхалации също смазва деликатната зона.

10. Ставането нощем

Много хора погрешно смятат, че нощното събуждане за тоалетната е проблем само на мъжете над определена възраст и се дължи на простатата. Честото уриниране е възрастов проблем и при двата пола и започва около 50-ия рожден ден. Причината е, че бъбреците произвеждат твърде много урина нощем заради намаляването на хормон, който преди това е изпълнявал ролята на антидиуретик за тялото. Хормонът помага на бъбреците да произведат концентрирана урина и по-този начин количеството й е по-малко. По-честото посещаване на тоалетната е факт и през деня, но тогава на хората не им прави такова голямо впечатление, защото не е свързано със събуждане.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X