Напишете дума/думи за търсене

Правилно ли избираме четката за зъби

Обикновено за избор на четка за зъби отделяме не повече от 5 мин и го правим главно на принципа на любим цвят, подходяща цена и фирма производител. Неправилният подбор обаче може да нанесе сериозни вреди на здравето ни.

Степен на твърдост

Има четири степени на твърдост на четките за зъби – твърда, средна, мека и много мека. Sensitive означава много мека, soft – мека, medium – средна, hard – твърда, extra-hard – специални четки, предназначени за хора с повишено образуване на плака или при наличие на ортодонтски апарати.

Много меките четки са предназначени за деца и възрастни със заболявания на венците и твърдата тъкан на зъбите. Само стоматолог може да препоръча използването на много мека четка.

Меките четки се подходящи при кръвотечение от венците, за бременни и кърмещи жени, за хора с диабет. Недопустимо е да използвате мека четка, ако почиствате зъбите си неправилно или небрежно. При кръвотечение на венците трябва да прилагате определен начин на четкане плюс специална четка.

Четките със средна степен на твърдост са най-популярни и се използват от по-голямата част от възрастните. Подходящи са при относително добро здраве на устната кухина.

Твърдите четки се препоръчват за пушачите и страстните любители на кафето, както и за хората с повишено образуване на плака. Подходящи са за хора с добро орално здраве и силен зъбен емайл.

Супертвърдите четки са специализиран вид, като най-често се прилагат за почистване на протези, както и при присъствието на мостове и брекети в устната кухина.

Важно

При избор е необходимо да обърнете внимание на дължината на работния участък (главата на четката) – в идеалния случай той трябва да обхваща едновременно 2–2,5 зъба. В този случай се постига най-добър почистващ ефект на задните зъби.

Главата на четката е най-добре да е кръгла – така се намалява рискът от травмиране на лигавицата на устната кухина. Задната част трябва да е от мек материал, в идеалния случай с грапава повърхност. Благодарение на това се почистват микроорганизмите не само от зъбите и междузъбните пространства, но и от устната лигавица.

Мястото на връзка между главата и дръжката на четката трябва да е подвижно. Посредством пружиниращият ефект се регулира натискът в областта на твърдите и меките тъкани и устата и се понижава рискът от травми. За повече удобство дръжката трябва да е солидна и гумена – така няма да се изплъзва от ръката ви, докато миете зъбите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X