Напишете дума/думи за търсене

3 умни джаджи за почистване на зъбите

В ерата на бума на техническите открития мнозина все още използват добрата стара четка за почистване на зъбите. Струва си обаче да се замислим за откритията, които ще направят посещенията при стоматолога по-малко болезнени.

Особено умни електрически четки
Електрическите четки за зъби отдавна не са новина. Обикновено ги обвиняват, че са джаджа за мързеливи – повечето сами отчитат времето и не се налага да следите дали извършвате правилните движения. Предлагат се различни модели – за избелване, отстраняване на зъбен камък, масаж и дезинфекция на венците. По-новите (и съответно по-скъпи) модели стават все по-умни – някои от тях например отстраняват два пъти повече плака, а други могат да се синхронизират със смартфона. Дори можете да свалите приложение и да следите за постигнатите резултати – например, да се опитате днес да почистите малко повече зъбен камък, отколкото сте отстранили предишния ден. Ако по време на миенето на зъбите държите в едната ръка четката, а в другата смартфона, ще получите информация кога зъбите ви са достатъчно чисти или дали не натискате прекалено силно четката.

Ултразвукови
Те действат на повърхността на зъбите и междузъбното пространство не само с четката, но и с помощта на ултразвук. Според производителите това ни осигурява по-висока степен на почистване и полиране на зъбите. Според стоматолози обаче тези ефекти не са особено необходими, а почистването на зъбния камък все пак е по-добре да се прави от професионалист. Единственото неоспоримо предимство на ултразвука е неговият дезинфекциращ ефект. По този начин не само се повишава профилактиката на кариес, но и се заздравяват венците.

Иригатори
Този тип четки за зъби са предназначени за дълбоко почистване – за разлика от обикновените модели почистват и междузъбните пространства. За същата цел, разбира се, служат и конците за зъби. Подходящи са за хора с брекети, фасети или зъбни коронки, както и в случаите, когато някои зъби за заменени с импланти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X