Напишете дума/думи за търсене

Правилата на идеалната баня

Идеалният интериор представлява съчетание от уют и максимална функционалност. Колкото по-малко е помещението, толкова по-трудно е осъществяването на тази задача. В повечето апартаменти банята е помещението с най-малки размери, още повече че често в нея не само се мием и вземаме душ, но и перем и сушим дрехи, правим си прическа, гримираме се и т.н. Затова освен душ-кабина или вана тук трябва да се сместят перална машина, сушилня, огледало, шкафове...

Подбор на материали

Когато избирате покритие за стените на банята, действайте внимателно, тъй като те ще са подложени на въздействието на влага, пара и химически миещи препарати. Класическият вариант са керамичните плочки – предпочитани са заради лесната поддръжка и богатия асортимент от разцветки и дизайн. Добре стоят мозайките от малки по размер плочки, но те са по-трудни за поддържане.

Възможен по-евтин вариант са декоративните пластмасови панели, но при тях известно време след поставянето се излъчва неприятна миризма.

Лекият и водоустойчив гипсокартон е по-екологичен материал в сравнение с пластмасата, но има вероятност да изисква допълнително декоративно покритие.

Някои специалисти препоръчват окачен таван, който ще защити банята ви при евентуално наводнение от страна на съседите. Добре изглежда таванът, облепен с огледални плочки, тъй като създава усещане за простор.

Вариантите за пода са най-разнообразни: керамични плочки, гранитогрес, балатум, масивна дървесина, обработена с влагоустойчиво покритие.

Санитарен фаянс

Колко дълго и качествено ще ви служи санитарният фаянс, зависи от производителя. Може да подберете мивка и вана на по-ниска цена, но не пестете от кранове и смесители. При всички положения направете проучване преди покупката и се посъветвайте със специалиста, който ще извърши монтажа.

Ако не използвате вана (или пък нямате място за нея), може да си изберете оригинална душ-кабина: с осветление, със седалка, с радио и т.н. За да разширите визуално помещението, сложете душ-кабина с прозрачни, а не с матови стени.

Шкафове и етажерки

В банята съхраняваме изобилие от вещи – почистващи препарати, тоалетни принадлежности, козметика, кърпи. Всички тези кутии, шишенца и пакети е препоръчително да са поставени в закрити шкафове, за да се предпазят от влагата. Кошът с мръсно пране също трябва да се прибере, за да не разваля общия вид на банята, а и за да се избегне овлажняването на дрехите. Използвайте ъглите, за да поставите етажерки, без да се лишавате от пространство.

Понякога не е лесна задача да се открият шкафове, които да паснат точно на размерите на банята, затова може да си направите по поръчка. Единственото условие е да са от водоустойчив материал. Не забравяйте да използвате мястото под мивката и ваната – там също може да сложите рафтове или закрит шкаф.

Ако банята е много малка, може да сложите етажерки или плосък шкаф на вратата. За тоалетните принадлежности може да направите рафт над мивката, но закритият шкаф със сигурност ще ви свърши по-добра работа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X