Напишете дума/думи за търсене

Устата може да подсказва проблеми със сърцето

Малко кръв по четката за зъби или раничка от вътрешната страна на бузата – обикновено не обръщаме внимание на тези симптоми. Но често така се проявяват заболявания на устната кухина, които може да имат сериозни последствия.

Стоматит

Под наименованието стоматит се обединяват група от заболявания на лигавицата на устата. Стоматитът може да бъде провокиран от лоша устна хигиена, недовършено лечение на зъби, язва на стомаха или вируси.

Симптоми: Зачервяване и оток на лигавицата на устата са първите признаци на стоматит. Ако на този етап не започне лечение, на мястото на възпалението се появяват единични или множество болезнени рани.

Какво го провокира: Неспазването на хигиена на устната кухина или заболявания на стомашно-чревния тракт. Наблюдава се неприятен дъх в устата, а понякога и кръвотечение на венците. По-тежките форми са съпроводени с леко повишаване на температурата, главоболие, слабост, раните в тези случаи са по-големи и болезнени. Всичко това може да свидетелства за язва на стомаха, сърдечносъдови патологии, инфекциозни заболявания.

Лечение. Ако стоматитът не е съпътстващо проявление на по-сериозни заболявания, в началния етап е достатъчно локално лечение. Ако раните са дълбоки и големи, се обработват с антисептик в кабинета на стоматолог. При положение, че раничките са малки и повърхностни, е достатъчно да се изплакват с билкови отвари от лайка и невен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X