Напишете дума/думи за търсене

С кои храни да лекуваме язвата

Язвите са рани в стомаха, дванадесетопръстника или в хранопровода. Има различни причини за появата им, но те най-често се дължат на стрес, диета или нездравословен начин на живот. Много от язвите са причинени от бактерията Helicobacter Pylori (хеликобактер пилори).

Симптоми

режеща, тъпа или пареща болка в корема;

гадене и повръщане;

загуба на апетит;

киселини;

загуба на тегло;

Ако не се лекуват, повечето язви продължават да се влошават. Задължително е да промените хранителните си навици. Важно е да избягвате храни, които може да влошат състоянието ви.

Язвите се развиват различно при всеки човек, но трябва да се спазват някои общи препоръки.


Кои са неприятелите на язвата

Пикантни храни

Повечето хора с язви се оплакват, че техните симптоми се влошават, след като са употребили пикантни храни. За да не предизвикате раздразнения, избягвайте консумацията им.

Цитрусови плодове

Кисели плодови напитки, включително и портокалов сок, фреш от грейпфрут и други цитрусови сокове, може да влошат състоянието ви.

Ограничете до минимум кафето и газирани напитки

Кафето и газирани безалкохолни напитки също могат да раздразнят стомаха. Опитайте се да ограничите приема на кафе до едно сутрешно кафе, а газираните напитки изключете изцяло от менюто си. Препоръчва се кафето сутрин да не се пие на празен стомах.

Спрете цигарите

Тютюнопушенето увеличава шансовете за развиване на язви и прави по-трудни за лекуване съществуващите. При пушачите вероятността да развият язви е два пъти по-голяма, отколкото при непушачите. Ако искате правилно да лекувате язвата, трябва да откажете цигарите.

Избягвайте приема на алкохол

Спиртните напитки дразнят лигавицата на стомаха, а това от своя страна и язвата. Ако лекувате язва или който и да е вид на стомашни проблеми, важно е да избягвате употребата на алкохол, докато се възстановявате. Дори и една-две бири може да влошат вашето състояние.

Не вечеряйте твърде късно

Късното хранене може да доведе до нощна болка, която ще ви лиши от сън.

Някои хора с язва твърдят, че симптомите им се влошават след ядене, докато други смятат, че яденето може да успокои болката. Експериментирайте и двата варианта, за да видите кой е присъщ за вас.

Бъдете внимателни какви лекарства приемате

Всеки път, когато отидете на лекар, трябва го осведомите, че имате или сте имали язва. Дори ако сте се излекували от язвата преди много години, някои лекарства могат да раздразнят стомаха. Избягвайте лекарства от типа на аспирин и ибупрофен. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да приемете нов медикамент.

Показвайте емоциите се

Колкото и странно да звучи, важно е да показвате емоциите си. Учени са установили, че повечето хора, склонни да развият язви или вече имат, са по-свити и затворени в себе си. Когато се ядосате, вместо да задържате лошите чувства ги излейте. Това ще ви помогне да водите и един по-пълноценен живот.

Кои са приятелите на язвата

Хранете се редовно

Изяждането на една голяма порция в средата на деня, може да раздразни язвата. Вместо това опитайте да се храните няколко пъти през дена, като поемате по-малко храна. Това ще помогне на стомаха ви да обработва по-малки количества храна, ще ускори метаболизма ви и няма да изпитвате болка.

Яжте повече фибри

Средният потребител си набавя около 14 грама фибри на ден. Опитайте се да удвоите този грамаж до 28-35 грама фибри на ден. Те ще ви помогнат за лечението на язвата и за правилното функциониране на храносмилателния тракт. Диетата с високо съдържание на фибри също намалява шансовете за образуване на язви. Опитайте се да си набавяте фибри от леща, грах, фасул, брюкселско зеле, броколи, горски плодове, авокадо, ленено семе, пшеница, ечемик и овесена каша.

Консумирайте храни, които съдържат флавоноиди

Изследвания показват, че храните, съдържащи флавоноиди, могат да помогнат за по-бързото излекуване от язва. Добри на източници на флавноиди са ябълките, целината, червените боровинки, сливите и спанакът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X