Напишете дума/думи за търсене

Лековитата салвия. За какво да я ползваме

Може да я откриете в по-големите хранителни вериги, както и в някои по-богато заредени плод и зеленчуци. Името на салвията идва от латинското salveo, което означава „лековит“ и „здрав съм“. Може да я срещнете в рецептите и под наименованието „градински чай“. Има възможност да я отглеждате вкъщи на слънчево място и песъчлива почва, като засаждането е добре да се случи в края на февруари – началото на март.

Здравословни предимства

Тя е толкова лековита, че буквално й се приписват магически свойства. Още Хипократ мислел салвията за най-добро средство срещу безплодие. През Средновековието с нея лекували дори чума. Тя е доказано противовъзпалително, стягащо, дезинфекциращо и кръвоспиращо средство. Помага при бъбречни оплаквания, ревматизъм, тахикардия. Направете си чай от листата й, ако искате да се отървете от кашлица или да подобрите храносмилането си. Салвията е мощен антиоксидант, облекчава при язва и гастрит, както и всякакви други оплаквания на стомашночревния тракт.

Препоръчва се чаят от салвия да се консумира всеки ден като профилактика за жени с нарушен менструален цикъл, оплаквания в период на климактериум, при бяло течение, безсъние, депресия, умора, главоболие и много други.

Кулинарно приложение

Италианците са луди по салвията, но тя е популярна и в цял свят. Ползва се главно за подправяне на телешко и свинско, но много добре стои с картофи. Най-известната рецепта със салвия е италианска и се приготвя от филета телешко, запържени с парче прошуто и лист салвия. Хората на Ботуша не се свенят да обогатяват и пастите си със салвия, така че следващия път, когато правите спагети, опитайте и вие. Сушената салвия пасва идеално върху фокачи и други тестени изделия, а по-отворените за експерименти поръсват и свежата зелена салата с накъсани листа от билката. Опитайте да поръсите с нея и кремсупата си, както и своя омлет. Но не прекалявайте с количеството, тя е силна. Салвията има ярък аромат и по тази причина ястието почти няма нужда от допълнителни подправки. Но тя чудесно се съчетава с чесън и черен или зелен пипер. Ако запичате картофи, поръсете ги със сол, пипер, салвия и счукан чесън. Ако добавите и кора от портокал, ястието ще бъде уникално!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X