Напишете дума/думи за търсене

Бобът - идеален за диета и при проблеми с холестерола (+съвети за приготвяне)

И децата знаят, че бобът е внесен от Америка в Европа от Христофор Колумб. Иначе за негова родина се счита районът на днешни Мексико и Перу. За първи път в Европа боб е сготвен в Италия, а 20 години след това и французите откриват неговия вкус и качества. Бобът се отглежда лесно, а под люспите му са скрити цели съкровища. Той е едно от най-полезните ястия в традиционната българска кухня и има десетки начини за приготвянето му. Но преди да преминем в кухнята, нека разберем защо сме се запътили да сготвим вкусен боб още днес.

Бобът е богат на витамини от B-групата, на минерали, желязо, фосфор и цинк, както и на фибри. Той е препоръчителен при диета, защото е силен диуретик и извежда течностите от организма. Хора с висока кръвна захар и проблеми с холестерола трябва да си готвят по-често боб, защото той има ниско съдържание на мазнини и захари. Полезен е за стомаха, сърцето и нервната система. Притежава антибактериални свойства и който го консумира често, страда по-рядко от натрупване на зъбен камък. Бобът е с висока хранителна стойност: белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%.

Бобът има и разкрасителни качества. Намачкайте 1 малка чаша сварен боб и добавете лимонов сок и зехтин. Направете си топла маска на лицето и я нанесете за 20 минути. При редовното й прилагане бръчките няма да имат шанс.

Тъй като бобовите зърна престояват в стомаха дълго и ферментират в червата, консумацията им не се препоръчва на хора със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Също така не са добра храна за страдащи от колит, гастрит, жлъчка и проблеми на храносмилането.

Най-пълноценно ще се възползвате от полезността на боба, ако го оставите да покълне. В покълналите зърна се синтезират ензими, които улесняват сериозно метаболизма ни. Освен това те се храносмилат далеч по-лесно.

Ако нямате уред за покълване, накиснете зърна боб и ги оставете да престоят една нощ. На следващия ден ги прехвърлете в гевгир, като ги овлажнявате през няколко часа. След още един ден бобът ще започне да покълва.

Важно

Протеинът в бобовите култури не е пълноценен, т.е. някоя от аминокиселините, необходими за синтезирането на протеин, липсва или е по-малко от нужното. Затова трябва да се комбинират със зърнени храни: ориз, просо, киноа, елда и т.н., за да се гарантира синтезирането на пълноценен протеин. Не е задължително да ги комбинирате по време на едно хранене. Това може да стане и в рамките на деня.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X