Напишете дума/думи за търсене

Бобът - идеален за диета и при проблеми с холестерола (+съвети за приготвяне)

Няколко правила за приготвяне

1. Киснете бобовите зърна поне един час във вода, за да набъбне целулозната люспа, и задължително изхвърлете водата след това. Не си позволявайте да готвите боба във водата, в която е киснал.

2. Ако нямате време да го киснете, сложете го да се вари директно, но отново изхвърлете първата вода, в която заври.

3. Ако ползвате боб от консерва, отървете се от течността и изплакнете добре всяко от зрънцата.

4. Не гответе боб на силен огън, защото белтъчините в бобеното зърно не се отличават от тези в яйцето, доколкото касае пресичането. Когато бобеното зърно се пресече, то се втвърдява и е трудно да се свари, а може да отнеме часове. Не обвинявайте качеството на боба, ако сте го пуснали на прекалено силен котлон.

5. Най-добре и правилно боб се вари в тенджера под налягане. В нея се слагат всички съставки от рецептата с изключение на пресните зелени подправки. След спадане на налягането в тенджерата кулинарите съветват да сгъстяваме ястието с препечено на сух тиган брашно.

6. Ако варите в обикновена тенджера, е нужно да добавяте и студена вода. При този начин на приготвяне в началото сложете с боба само наситнената глава лук, а постепенно добавете и другите съставки. Посолете чак, когато бобът е уврял.

7. След като хапнете боб, е добре да се лишите от твърде сладък десерт.

Идеалните добавки: праз, всички видове лук, моркови, чушки, домати, пащърнак, джоджен, магданоз, чубрица, мащерка, салвия, листа от целина, сминдух, девисил и др.

За още полезна информация за храните, вкусни предложения и срещи със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X