Напишете дума/думи за търсене

Какво правят червените храни за организма

Червените храни винаги изглеждат апетитно и привлекателно. Но въпросът не е само в примамливия и свеж външен вид. Диетолози обясняват, че цветът на плодовете и зеленчуците говори за съдържащите се в тях полезни елементи. Червените тонове са показател за наличие на флавоноиди и кератониди – вещества, необходими за синтеза на зрителните пигменти, участващи в обмяната на мазнините и възстановяването на тъканите.

Според източната медицина всеки цвят има своята енергийна честота и отговаря за различни органи от човешкото тяло. По тази логика, ако следваме разноцветна диета, може да получим всички необходими витамини и минерали. Червените, оранжевите и жълтите сгряват и стимулират, сините и виолетовите охлаждат и успокояват, зелените създават баланс и хармония. Червените продукти (домати, малини, ягоди, вишни, сьомга, френско грозде, цвекло, червен лук и т.н.) трябва да станат неизменна част от менюто ни, особено на закуска и обяд, тъй като ни изпълват с енергия. Избягвайте да ги хапвате късно вечер, защото при по-чувствителните личности могат да предизвикат превъзбуда и дори безсъние.

Освен това червените храни улесняват работата на стомаха и изхвърлят токсините от организма. Стимулират ни да постигаме поставените цели, вдъхват ни сили и самоувереност. Напълно е възможно да се измъкнете от депресивните настроения, само ако добавите повече червени продукти към диетата си. Те ще ви помогнат да сте по-концентрирани, ще стимулират надбъбречните жлези, ще ви излекуват или предпазят от анемия. Ако през зимата се чувствате отпаднали или просто уморени, ще ви върнат във форма, ще подсилят имунната ви система, а като бонус ще ви сгреят. Но ако имате повишени функции на надбъбречната жлеза или пък лесно се ядосвате, лекарите препоръчват да ограничите присъствието на червения цвят на масата си. От друга страна, червените плодове и зеленчуци са изключително полезни за сърдечносъдовата система, тъй като съдържат ликопен.

Череши – богати на антиоксиданти, облекчават болките и възпаленията. Източник на фибри, калий, витамин А. Ефикасни в борбата срещу диабет, рак, артрит, подагра.

Нар – намалява образуването на артериални плаки, понижава кръвното налягане, помага срещу диабет, рак на простата, артрит, еректална дисфункция. Съдържа полифеноли и танини.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X