Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме различните болести с мед (+рецепти)

Медът не е храна, а биологично активна добавка към нея. Ефектът му се сравнява с начина, по който кръвта на здравия човек нежно въздейства на органите и тъканите, и нормализира обмяната на веществата. В комбинация с лекарства неутрализира токсичното им действие и ускорява оздравяването.

При грип

- Скилидки чесън се смачкват и се смесват с мед в равни количества. Вечер преди сън се приема 1 с.л., разтворена в малко топла вода.

- Хремата може да се лекува с "капки", направени от мед и топла вода в съотношение 1:1. Дозата е 2-3 капки 3 пъти дневно.

При бронхит и трахеобронхит

- 1 с.л. листа от подбел се кипват в 200 мл вода, прецеждат се и като поизстине се добавя 1,5 ч.л. мед. Пие се като отхрачващо средство 4-5 пъти дневно, 1 час преди хранене.

- 1 с.л цвят от липа се кипва в 200 мл вода, прецежда се и се добавя 1,5 с. л. мед. Чаят се пие топъл по 1/2 чаша 3 пъти дневно.

При гастрит

При повишена киселинност на стомашния сок се препоръчва прием на мед 1,5-2 часа преди ядене 3 пъти на ден, разтворен в топла вода. При понижена киселинност на стомашния сок - непосредствено преди ядене, разтворен в хладка вода. И в двата случая е необходимо да се приема не повече от 200 г мед дневно, разпределен на 3-4 приема.

При язва на стомаха и дванадесетопръстника

Препоръчва се по 40 г мед 1 час преди ядене 3-4 пъти дневно. Може медът да се разтвори в топла вода. Лечението трае 1-2 месеца.

При анемия

Разбъркайте 1,5 с.л. мед в 200 мл топло мляко и разбъркайте. Пие се 4 пъти дневно в продължение на 40-50 дни. Лекари съветват да се приема по 80-100 г мед дневно с лимонов сок или отвара от шипки.

Медена вода вместо приспивателно

Медът се използва ефикасно и като успокояващо (особено, ако е акациев) при това безвредно. Препоръчва се да се яде сутрин и на обед по 30 г, а вечер - 40 г. Медена вода (3 ч.л. мед, разтворени в чаша вода), изпита вечер, 30 минути преди сън, действа по-добре от приспивателно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X