Напишете дума/думи за търсене

Кога да запознаем детето със зъболекаря

При някои деца растежът на зъбките не създава проблем, но при други има болка, кариеси, изкривяване. За да избегнем списъка с нежелани проблеми е важно да водим детето на профилактични прегледи. Кога да бъдат те, как да го запознаем със зъболекаря и да го научим да си мие зъбките, обяснява ортодонтът д-р Надежда Буйкова.

Първо майката почиства зъбките, след това се учи само

Първите консултации със зъболекаря, макар и без детето, обикновено са свързани с първите зъбчета. При някои бебета прорастването им е безболезнено, но за други са нужни подходящи гелчета, които да успокоят венците, защото в противен случай малките са раздразнителни, плачат, винаги гризат пръстче или гумена играчка. „Някои деца качват температура при всяко ново зъбче, но ако тя е 37 градуса, не е проблем и не се дават медикаменти за спадането й. Само се препоръчва гел за успокояване на венците”, казва д-р Буйкова.

Тя обяснява, че е добре почистването на зъбките да става от майката още, докато малкото е на 6 месеца. Така му се създава навик. Ако родителите видят, че по лигавицата остава от питото мляко и се натрупва плака, може да почистят венците, езика и зъбите на детето с марля с разтвор на кислородна вода и обикновена вода в съотношение 50 на 50 %. На пазара има „пръстчета” от плат и силикон (нещо като шапка, в която се пъха показалеца), с които лесно се почистват тези зони. Когато малкото е на 6 месеца майката прави това почистване сутрин и вечер като вечер е най-важно. Когато детето спи всичко в устата му трябва да е чисто, спокойно, да няма микроорганизми, които да развалят зъбите. За малките има и четки със силиконови пластинки, които те гризат и си чешат венците, но макар и на игра, си създават навик, че зъбките трябва да се мият.

Кога да го заведем на първи преглед

„Ако детето няма оплаквания е добре да се заведе на първи профилактичен преглед при зъболекар на 2 до 3 години. На тази възраст то вече е контактно. А и на 3 години млечните зъби са се образували и са 20 на брой. Важно е прегледът да се направи, когато детето няма болка и оплаквания, за да не запази лош спомен от зъболекаря”, съветва д-р Буйкова. Преди прегледа, зъболекарят кани детето да седне само на стола, а не в скута на майката. Ако е уплашено, с болка, може да седне в нея, но не е желателно. Когато детето е на стола, обикновено зъболекарят му показва инструментите, с които се работи.

„Сравняваме рефлекторното осветление със слънцето, машинките с въздух - с вятъра, показваме машинката, която пръска вода и все под формата на игра. Раздвижваме детето на стола нагоре-надолу, за да свикне”, с усмивка казва ортодонтът. Тя самата първо поглежда как са пробили зъбките, има ли някакви притеснения по отношение на подреждането. Обикновено с млечните нямат сериозни струпвания и изкривявания. Ако имат, това е признак, че и постоянните могат да бъдат криви.

д-р Надежда Буйкова
д-р Надежда Буйкова
В периода преди пробива на постоянните зъби челюстта на децата нараства и млечните зъби започват да се разреждат, така вероятността постоянните зъби да бъдат криви, намалява. По време на прегледа децата се учат как правилно да си мият зъбките с кръгови движения (не с хоризонтални, за да не се изтрият шийките на зъбите) като им се показва първо на модел и след това те самите демонстрират какво са научили.

Добре е да оставим детето сутрин само с четката, за да свикне, а вечер родителят да помага и контролира. „Препоръчвам на децата да си създадат последователност на миенето. Първо да започват четкането от външната повърхност отляво и отдясно, отгоре и отдолу. После да минат дъвкателната повърхност и накрая вътрешната”, казва д-р Буйкова. А, за да им е по-забавно може да им вземете пясъчен часовник за измерване на времето за миене, който сами да си обръщат. Предлагат се и четки, които светкат по веднъж на минута и така за 2 светкания детето трябва да си е измило зъбките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X