Напишете дума/думи за търсене

Пеещите купи са енергийно лекарство

„Да ви посвирят на купа, за да ви мирне главата“ – това не е виц с кръчмарски привкус, а реален пример от практиката на Светла Иванова. Поп певицата е йога инструктор, който работи с лечебни тибетски купи в часовете си. Ударени с чукче, те издават мек звук, който се свързва с водата в тялото ни и действа като антистрес фактор. Още по-силно е въздействието на купата, когато тя е използвана в контактни виброакустични масажи. Трябва ли избраният от нас съд да ни пасва индивидуално като чифт обувки, как се работи с него и какви релаксиращи мелодии може да бъдат сътворени – това са част от въпросите, на които Светла е готова да отговори в часовете си. Освен с терапевтична цел Иванова ползва купите и в саундтрака на третата интерактивна детска „Вълшебна книжка“, която ще излезе на пазара през пролетта.

Пред mila.bg певицата разказва повече за предимствата на тибетските купи.

Използвали са се предимно в манастири
Има много легенди за това как са възникнали тибетските купи. Според някои източници корените им идват от далечния изток - Япония и Китай и са се използвали 3000 г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500 г. преди Христа.
Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели, днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики.

Един вълшебен чук

Традиционните тибетски пеещи купи са различни по големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.
Звукът се извлича с т.нар. „пуджа“ или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й, вдигаме звука нагоре като спирала и той се понася в пространството и навлиза в нас, като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.


Силата на водата
Ако в една купа се постави вода и се завърти, тя „завира“, преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности, а звукът се свързва с тях и ги преструктурира. С две думи, звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.
Счита се, че това е вид енергийно лекарство, което помага в моменти на стрес, напрежение, болка или депресия. Звуковите честоти възстановяват и оптимизират потока на енергия в частите на тялото, където това е необходимо.

Тялото ни се чувства отпочинало и подава сигнал на мозъка ни, че всичко е наред като по този начин по-лесно предизвиква състояния на медитация.
Освен като средство за по-лесна медитация те може да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X