Напишете дума/думи за търсене

Грижата за другите подобрява кармата ни

Чудим се как да подобрим живота си, но каквото и да правим, все мислим за себе си. Оказва се, че грижата за другите е нещото, което може да подобри нашия живот, поне според будизма. За него говори тибетският лама Науан Куна Биста, който направи у нас пясъчна мандала за здраве и благоденствие на българите. Той пътува по света, за да събира средства за училището в Тибет, което е създал.

Лама Науан, как станахте тибетски монах?

Когато бях на три години, родителите ми ме изпратиха в манастир, за да получа добро образование. Нямах контакт с близките си с години и това беше трудно за мен. На 12 отпътувах в Индия. След много усилия през 2000-та създадох училището „Великото състрадание“, за да нямат децата трудностите и мизерията, през които преминах аз. При нас в Мустанг няма пътища, отопление, училища. През 2013 г. създадох център, в който родителите оставят децата си, докато са на работа, има хостел за ученици, които няма къде да живеят, а след земетресението в Непал се грижа за 20 сираци.

Каква е разликата между Източния и Западния свят?

В Западния свят хората са се развили материално, но се занимават по-малко с духовен живот в сравнение с тези в Азия. Образованието не трябва да е само външно, а и вътрешно. Колкото повече се концентрираме в материализма, толкова повече губим от своя мир и хармония. Хората се привързват към вещите, към дома си, затова като направя мандала от цветен пясък, аз я развалям. Добре е да осъзнаем, че всичко е преходно.

Ние сме тук, на Земята, за да създаваме по-добър свят, да подобрим околната среда. Земята е като нашето тяло. Когато тя е замърсена, е болна и ще има по-кратък живот.

Защо съзерцаването на мандала е полезно и коя да изберем?

Мандалата е изображение на Вселената и включва Космоса, Земята и подземния свят, тя е като дворец за медитация. Ако някой е болен, може да наблюдава медицинска буда мандала. Другата мандала, която всеки може да съзерцава, е тази на състраданието.

За направата на мандала се използват пет различни цвята - те представляват петте елемента, от които е създаден светът. Синьото е за небето, бялото е за облаците, зелено - за водата, червено е за огъня, жълтото - за земята.

От какво зависи да имаме щастлив живот?

Ако искаш да имаш по-добър живот - сега и в следващия си живот, трябва да правиш повече социално значими неща, да помагаш на другите, за да подобриш своята карма. Ако човек е сам, това няма да го доведе доникъде, затова грижата за другите е по-важна от грижата за себе си… Когато се будим сутрин, е добре да благодарим, че сме живи, както и да осмислим деня си. Вечер е важно да осъзнаем какво сме свършили през деня и да благодарим за възможността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X