Напишете дума/думи за търсене

Упражнения за здрав и стегнат гръб

Ако и вие като повечето жени не обръщате внимание на гърба си, време е да поправите тази грешка. Защото лятното разголване и роклите с презрамки призовават за стегнати и красиви мускули като на балерина.

Известно е, че 90% от болките в гърба се дължат на неправилна стойка, носене на тежки чанти през рамо, прегърбване по време на работа и дълги часове зад волана. И на липсата на каквато и да е грижа за мускулите и тонуса на гръбнака. А той е единствената част от тялото ни, която може да се подмладява. На всичкото отгоре гърбът поема и тежестта на главата, която тежи около 5-6 кг. Освен това, според учените, главната причина за настъпването на старостта е дегенерацията на нервните клетки. Какво е необходимо? Естествено комплекс от упражнения, които да стимулират гръбнака и мускулите, които го поддържат. При дископатии например не е достатъчно само наместването на прешлените, а и подходящи упражнения за редовно тонизиране на мускулите около гръбнака, твърдят специалистите.

За красив гръб на първо място стегнете раменете, тонизирайте гърба и изчистете пъпките от него.

Тонизиране

Дисциплини като плуване (по гръб), пилатес и йога са фантастични начини за стройни рамене и гръб. Гребането е друго великолепно средство да изглеждате стегнати и изправени. Ето и едно полезно упражнение, което да правите вкъщи:

Легнете по корем. Краката са опънати един до друг, ръцете са сгънати в лактите и поставени с длани надолу под раменете. Челото е опряно на пода. Бавно повдигнете главата и тялото до кръста нагоре и назад. Помогнете си с ръцете, като постепенно ги изпъвате. Пъпната област на корема трябва да остане опряна в пода. Това най-добре се постига, когато дланите са близко една до друга, а лактите опънати. След това бавно се върнете в изходно положение. Движенията, дишането и времетраенето трябва да се регулират така: издигане на гръдния кош и вдишване - 4 сек., поддържане на позата и задържане на дишането - 5 сек., връщане към първоначалното положение и издишване - 3 сек. Прави се 3-4 пъти с почивка от 8 сек. Препоръчва се да се повтаря всекидневно, особено сутрин или вечер на празен стомах - до пет пъти. Не е добре да изпълнявате упражнението по време на менструация, напреднала бременност и при херния.

Стегнете раменете

Това упражнение стяга раменете и врата, добро е и за гръбнака и гръдния кош. Застанете на колене. Извийте тялото назад, като опрете ръцете си зад стъпалата с длани на пода, пръстите сочат навън, а палците към краката. Движенията, дишането и времетраенето трябва да бъдат регулирани така: вдишване - 3 сек., извиване на тялото назад, задържане на позата, задържане на въздуха - 4 сек., връщане в изходно положение и издишване - 3 сек. Правете упражнението само сутрин.

В леглото минава половината ни живот

Неподходящото легло и лошата поза при спане могат да извадят от строя гръбнака ви. Затова изберете средно твърд качествен матрак. Ще установите дали е удобно, като го изпробвате на място. Легнете и плъзнете ръка под кръста си. Ако между леглото и гърба ви има голямо разстояние, значи то е прекалено твърдо. Ако това разстояние е малко или няма никакво - леглото е прекалено меко. Погрижете се възглавниците ви да са удобни и главата да е на една линия с гръбнака. Спете с главата и врата върху възглавницата, но не и с раменете. Не използвайте много възглавници, защото главата ви ще бъде повдигната прекалено високо.

Изчистете пъпчивата кожа

Пъпките по деколтето и гърба могат да развалят ефекта от всяка дреха с презрамки. Сменяйте кърпите и спалното си бельо два пъти седмично и почиствайте гърба веднъж на ден. Когато го правите, е важно да излющите мъртвите клетки с ексфолиант, който помага да не се запушват порите на кожата. Използвайте четка за тяло с дълга дръжка. Може да намажете гърба и с висококачествено дезинфектиращо средство. Опитайте и етеричните масла от чаено дърво, лавандула или лайка. Те имат добро антибактериално действие. Добавете от тях 6 -10 капки към ваната си и легнете по гръб във водата за половин час. Не комбинирайте със сапун - той може да повлияе на лечебните качества. Гърбът е трудна за достигане област, затова няма да е лошо да отидете и на професионална процедура за почистване в салон. Катиодермалното лечение например комбинира умерен електрически ток, гелове и кремове за обновяване на кожата точно на гърба. Помислете и за посещение при лекар, ако имате пъпки на гърба. Те може да са в резултат на хормонален дисбаланс. Маската, която е добре да прилагате за мека като кадифе кожа е смес от пълномаслено кисело мляко с 1 с.л. царевично олио. Помолете близък да я нанесе равномерно на гърба ви и оставете да действа 15 мин.

И накрая - скъпи жени, изправете гърба си и се грижете за него. Той поддържа цялото ви тяло. Здравият гръбнак, изящните рамене и тънката талия, са важни за красивата фигура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X