Напишете дума/думи за търсене

Лошите навици, които наследяваме от родителите си

Независимо дали ни харесва, средата, в която сме израснали, има ключово значение за това какви хора сме днес. Има черти от характера, които не се формират толкова следствие на някакви обстоятелства – те директно се наследяват от родителите. И е добре да ги имате предвид, особено ако самите вие сте родители.

"Освен че усвоявате навици от родителите си чрез имитация, науката е доказала, че някои от тях може да бъдат наследени и от т.нар. генетична лотария", казва д-р Брайън Бруно, медицински директор в Mid City TMS. – Двата фактора се комбинират, за да направят от вас хората, които сте.“

1. Неефективни начини за управление на стреса

Дори нещата, които ви причиняват стрес, както и начинът ви на реакция на стреса – това са наследства от вашите родители. Да речем, баща ви се е изнервял прекалено при задръстване. Има вероятност задръстването до ден днешен да е нещото, което вади и вас от обувките. Ако внимателно размислите и осъзнаете, че това са наследени модели, вие имате половината от решението на проблема си.

2. Импулсивни покупки
Всеки прави такива, но ако ви се насъберат много сметки, направени в 2 през нощта, да речем, или осъзнаете изведнъж, че домът ви е пълен с ненужни вещи, които се чудите къде да съхранявате, може би имате по-сериозен проблем. И вероятността да идва като наследство от някой родител не е никак малка.

3. Прекалена тревожност
Тревожността не е толкова навик, колкото разстройство, но също може да е предадена от родителите ви. Децата от много малка възраст усещат, когато майката и бащата се страхуват и притесняват.

"Тревожността е често срещана черта, която може да бъде наследена от родителите. Може да има генетичен компонент за това, но може да бъде и поведенчески - казва психотерапевтът Бренан К. Малони. - Децата попиват поведението на родителите си, тъй като така се научават да се ориентират в света около тях. Наблюдавайки как родител реагира на потенциални заплахи, детето научава какво е опасно и как да реагира на тази опасност. Ако родител е силно разтревожен, децата се хващат за това и може да се научат да виждат много от същите преувеличени заплахи, каквито вижда мозъкът на родителя.“

4. Злоядост
Някои злояди хора имат състояние, наречено селективно разстройство на храненето, което буквално не им позволява да опитат нови храни. Те могат да понесат само определени миризми и текстури. Добре е да се говори със специалист, ако страдате от такава придирчивост. Заедно ще разберете дали тя е наследена от вашите и как може да си помогнете.

6. Самоподценяване
Това също е модел, който се предава от родител на дете. Дори много често родителят съзнава, че на него му липсва самоувереност и подтиква детето си да бъде по-адекватно в оценката към себе си. И въпреки това детето продължава да се самоподценява. Така че имайте предвид, че „напомпването“ на самочувствието на вашето дете не е достатъчно. Би трябвало самите родители да работят върху своето самочувствие, за да има такова и детето им.

7. Потискане на чувствата си
Това поведение е заучено в повечето случаи, но според изследователи може да бъде и генетично предадено. "Ако сте склонни да потискате чувствата си, опитайте да ги маркирате поне (т.е. запишете някъде "изпитвам гняв / съжаление / ужас / срам и т.н.").“ Дори родителите ви да са ви учили, че не е етично и здравословно да разкривате емоциите си, вие работете върху това да го правите. С малки стъпки имате шанс да се промените.

8. Лоши комуникатори
Ако родителите ви са били лоши комуникатори - или с вас, или помежду си, или с всички хора, вероятността да се борите със същия проблем не е малка. "Децата наблюдават тона, гласа и поведенческите очаквания на родителите си у дома - казва детският и юношески психотерапевт Лора Фонсека. - Това обаче не означава, че тихите и кротки родители ще имат тихи и кротки деца. Децата се научават как да си взаимодействат не само от това как действат родителите им, но и от това, което трябва да направят, за да задоволят нуждите си. Ако децата трябва да крещят и да плачат у дома, за да получат нещата, които искат, ще се научат да общуват по тези начини и извън дома."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X