Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск: "Да гребем заедно! Всички сме в една лодка"

На 27.03. 2020 г. Папа Франциск излезе сам на празния площад "Свети Петър" и произнесе благословията “Urbi et Orbi” (“Към Града и към Света”) - нещо, което обикновено прави само два пъти годишно. Представяме ви я в съкратен вариант. Може да прочетете и чуете цялата молитва тук.

„Него ден вечерта”, /Мк. 4,35/ - така започва това Евангелие. От седмици изглежда, че е вечер. Гъст мрак се е събрал по нашите площади, по нашите улици и градове; поел е живота ни, запълвайки всичко с оглушителна тишина и смущаваща празнота, която парализира всичко, през което преминава. Усещаме мрака във въздуха, забелязваме го в жестовете на хората, погледите им го излъчват. Днес сме уплашени и изгубени. Подобно на учениците в Евангелието, бяхме изненадани от неочаквана, силна буря. Разбрахме, че сме всички сме на една и съща лодка, всички сме крехки и дезориентирани, но в същото време важни и необходими. Всички сме призовани да гребем заедно, всеки от нас се нуждае от утехата на другия. На тази лодка сме всички. Точно като онези ученици, които говореха тревожно с един глас, казвайки: „Ние загиваме“ (Мк, 4,38), така и ние осъзнахме, че не можем да мислим само за себе си и че единствено обединени може да продължим.

Лесно е да разпознаем себе си в тази история. Това, което е по-трудно да се разбере, е отношението на Исус. Докато неговите ученици са съвсем естествено разтревожени и отчаяни, Той стои на кърмата, в частта на лодката, която потъва първа. И какво прави Той? Въпреки бурята Той e спокоен и има доверие в Отца; това е единственият път в Евангелието, когато виждаме Исус да спи. Когато се събуди и успокои вятъра и водите, се обръща към учениците с укор с гласа: „Защо се страхувате? Нямате ли вяра? /Марко 4,40/“.

Нека се опитаме да разберем. В какво се състои липсата на вярата на учениците, което е в контраст с доверието на Исус? Те не бяха спрели да вярват в Него; всъщност те го призоваха. Но да видим как го призовават: „Учителю, не те ли интересува дали ще загинем?“ Те мислят, че Исус не се интересува от тях, не го интересува. Едно от нещата, което най-много наранява нас и семействата ни, е когато чуем това: „Не те ли интересувам?“ Това е фраза, която ранява и отприщва бури в сърцата ни. Тя можеше да разтърси и Исус. Защото Той повече от всеки се грижи за нас. Наистина, след като са го призовали, Той спасява учениците си от тяхното обезсърчаване.

Бурята разкрива нашата уязвимост и разкрива фалшивата и ненужна сигурност, около която сме изградили ежедневните си графици, нашите проекти, навиците и приоритетите си. Тя ни показва как сме дали гръб на нещата, които подхранват, поддържат и укрепват живота ни и нашите общности.

В тази буря фасадата на онези стереотипи, с които ние маскирахме егото си и постоянно се притесняваме за нашия образ, падна, разкривайки още веднъж онази (благословена) обща принадлежност, от която не можем да бъдем лишени: принадлежността ни като братя и сестри.

„Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“ Господи, твоята дума тази вечер ни поразява. В този свят, в който Ти обичаш повече от нас, ние бързахме напред, чувствайки се мощни и способни да направим всичко. Алчни за печалба, ние се оставяхме да се увлечем от материалното и да се самозабравим в бързане. Не се спряхме от Твоя укор към нас, не бяхме разтърсени от войните или несправедливостите по целия свят, нито слушахме вика на бедните или на нашата болна планета. Продължихме, мислейки, че ще останем здрави в свят, който е болен. Сега, когато всички сме в бурно море, Те умоляваме: „Събуди се, Господи!“

„Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“ Господи, ти ни призоваваш към вяра. Не просто да вярваме, че съществуваш, ами да дойдем при Теб и да ти се доверим.

Ти ни призоваваш да използваме това време на изпитания, за да направим избори. Избори за това кое е наистина важно и кое не е.

Време е да обърнем живота си към Теб, Господи, и към другите. Можем да потърсим толкова много спътници за това пътуване, които, макар и със страх, са действали, като са дали живота си. Това е силата на Духа, изобразена в смело и щедро себеотричане. Животът в Духа е този, който може да оцени и покаже как животът ни е изтъкан и поддържан от обикновени хора - често забравени хора - които не се появяват в заглавията на вестниците и списанията: лекари, медицински сестри, служители на супермаркети, чистачи, болногледачи, доставчици, сили на реда и закона, доброволци, свещеници, религиозни мъже и жени и толкова много други, които са разбрали, че никой сам не достига спасение.

Колко хора всеки ден проявяват търпение и предлагат надежда, като се грижат да не насаждат паника, а да проявяват споделена отговорност. Колко бащи, майки, баби и дядовци и учители показват на децата си с малки ежедневни жестове как да се изправим срещу кризата и да се справим с нея, като коригираме своите навици, като повдигаме погледа си и скръстваме ръце в молитва. Колко се молят за доброто на всички! Молитва и тиха служба: това са нашите победни оръжия.

„Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“ Вярата започва, когато осъзнаем, че се нуждаем от спасение. Ние не сме самодостатъчни; сами ние ще потънем - имаме нужда от Господ. Нека поканим Исус в нашата лодка! Нека да му покажем страховете си, за да може той да ги победи. Подобно на учениците, ние ще разберем, че с Него на борда няма да има корабокрушение. Защото това е силата на Бог: да се обърне към доброто всичко, което ни се случва, дори лошите неща. Той внася спокойствие в нашите бури, защото с Бога животът никога не умира.

Господ ни изпитва и в разгара на нашата буря ни приканва да събудим своята солидарност и надежда, защото те са способни да дадат сила, подкрепа и смисъл в тези часове. Господ се събужда, за да събуди и съживи нашата великденска вяра. Имаме котва: чрез кръста му бяхме спасени. Имаме кормило: чрез кръста му сме изкупени. Имаме надежда: чрез кръста му бяхме изцелени и прегърнати, така че нищо и никой не може да ни отдели от изкупителната му любов.

Прегръщането на кръста означава да намерим смелостта да прегърнем всички трудности на сегашното време, да изоставим за момент стремежа си към власт и притежания, за да направим място за творчеството, което само Духът е способен да вдъхнови. Това означава да намерим смелостта да създадем пространства, където всеки може да разпознае, че е призован, и да сътвори нови форми на гостоприемство, братство и солидарност.

„Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“ Скъпи братя и сестри, от това място, което разказва за непоколебимата вяра на Петър, бих искал тази вечер да поверя всички вас на Господа чрез ходатайството на Мария, здравето на хората и звездата на бурното море. От този колонад, който обхваща Рим и целия свят, да дойде при вас като утешителна прегръдка божият благослов.

Господи, благослови света, дай здраве на нашите тела и утеши сърцата ни. Ти ни молиш да не се страхуваме, но все пак вярата ни е слаба и ние се страхуваме. Но ти, Господи, няма да ни оставиш на милостта на бурята. Кажи ни отново: „Не се страхувайте“ и ние, заедно с Петър ще изпратим всичките си тревоги към Теб, защото Ти се грижиш за нас."

снимки: https://www.vaticannews.va

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X