Напишете дума/думи за търсене

Уроци по вяра в себе си

Вярата не струва нищо, ако не започва от тази в собствените ни сили и способности. Постоянно слушаме, че трябва да повишаваме самооценката си, да обичаме себе си, да се радваме на света. Това е едновременно лесно и трудно. Лесно – защото прави живота ни по-приятен. Но е трудно, понеже всеки от нас е изпитвал неудовлетворение, гняв, недоволство към собствената си личност. Психолозите съветват, че ако искаме да се избавим от чувството за непълноценност, трябва да променим цялостното си отношение към живота. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат.

Не се стремете във всичко и на всяка цена да постигнете съвършенство. Научете се да виждате малките ползи и да крачите с малки стъпки. Не очаквайте, че всичко ще ви се получава безупречно още от първия път.

Да действате правилно не е най-важното. Главното е да действате. Най-прекият път към провала минава през разочарованието от неуспехите. Приемайте грешките като подаръци в нетрадиционна опаковка, учете се от тях, измисляйте нови начини за преодоляване на кризите.

Не приемайте твърде сериозно конкуренцията. Стремежът да бъдат винаги и на всяка цена първи е погубил много „сребърни” медалисти. Ако се научите да се радвате на всеки свой успех, дори и когато някой е по-добър от вас, ще заживеете в мир и съгласие със себе си и с плодовете на своите усилия.

Не поставяйте живота си в зависимост от чуждото мнение. Ако за поддържане на самооценката се нуждаете от признание, рано или късно ще се окажете в пълно подчинение на другите. И ще се измъчвате от съмнения, когато потокът от похвали секне.

Не позволявайте една част от живота ви да погълне всички останали. Когато себеуважението ви болезнено зависи от успеха в една област (например професионалната), всичко останало постепенно ще изгуби смисъл и привлекателност.

Помнете, че вашата лична ценност не е сума от успехите и неуспехите. Вместо това се опитайте да се приемете каквито сте.

Вдъхновявайте се всеки ден – може да е от обикновена разходка в парка, любимата музика или добър стар филм. Главното е бъдете себе си, а не да търсите вдъхновение отвън – от духовни учители, гурута или велики мислители.

Общувайте с приятни хора. Не се насилвайте да се срещате с личности, които ви натоварват. Помнете, че околните са нашето огледало: колкото по-добре се чувствате със себе си, толкова ще ви е по-добре с тях – и обратното. Не си хабете времето и енергията в безсмислени контакти.

Не се самонавивайте. Какъв е смисълът да преживявате многократно в главата си една и съща ситуация? Просто извлечете поуките и се опитайте колкото се може по-бързо да се отърсите от негативните усещания – за да имате време да се радвате на събитията с положителен знак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X