Напишете дума/думи за търсене

Кризата на средната възраст - симптоми и техники за справяне

Всеки има за себе си дефиниция на кризата на средната възраст. За някои това е онзи момент, в който малките мимически бръчки вече не са му безразлични, за други е моментът, в който започват да изпитват ужас, че животът е твърде кратък, за трети е периодът, в който нищо от преди няма същата стойност и не носи същата радост. Ето и една почти академична дефиниция на прословутата криза на средната възраст.

Това е преход на идентичност и самоувереност, който може да настъпи при индивиди на средна възраст, обикновено на възраст 45–64 години. Явлението се описва като психологическа криза, породена от събития, които подчертават нарастващата възраст на човека, неизбежната смъртност и евентуални недостатъци на постиженията в живота. Това може да породи чувства на депресия, угризения и тревожност или желанието да се постигне подмладяване или да се направят драстични промени в текущия начин на живот.

За първи път въведен в статия на канадския психоаналитик Елиът Жак през 1965 г., терминът бързо се превърнал в познат за всеки, който „прещарква“, след като премине 40. Обичайно този период не настъпва веднага след 40, а малко по-късно. Според изследване, публикувано в The Conversation, при мъжете и при жените настъпва по различно време. При господата идва по рано – между 35-45, а при дамите – между 45-54.

Симптоми, че сте в криза на средната възраст:

Имате чувства като депресия, тревожност, разочарование.Гняв към себе си, че не сте постигнали достатъчно.Носталгия по младите години.Недоволство от живота си като цяло.Усещане за натиск на времето – има още толкова много неща, които искате да направите, а сякаш няма време за това.Силна нужда от промяна или „нещо различно“.Съмнения относно вашите постижения и изборите, които сте направили досега.Желание за страст, интимност и това отново да се почувствате желани.Животът изглежда дефицитен на смисъл.

Или най-просто казано, не сте щастливи. И все по-малко неща ви правят щастливи и ви дават надежда, че утре ще е по-добре.

Защо е толкова труден този период

Периодът бележи началото на залеза на вашия живот. Това е етапът, в който започвате да забелязвате по-осъзнато сивата коса, бръчките, увисналата кожа и най-вече да усещате, че нямате място сред по-младите. Осъзнаването на старостта, пълзяща бавно върху вас, не е повод да пеете Hakuna Matata.

Някои започват да се борят с тези страхове, като нарочно търсят млади любовници, купуват си спортни коли, слагат си гърди, изобщо се опитват по изкуствен път да се върнат в младостта.

Но наистина ли е толкова тъмна картинката?

Всички тези промени са в реда на нещата и това, че преминаваме през тях, означава, че животът ни протича нормално. Психолозите по цял свят са категорични, че вместо да се концентрираме в тунела от мрачни мисли, в който лесно влизаме след 40, ние може да погледнем отгоре и да видим светлината в края му.

Фокусирайте се върху положителните страни:

Времето е чудесно за равносметка или преминаване през одит на живота. Помислете за това кое е било ефективно за вас и кое не. Шанс за промяна на курса. Когато усетите неизбежността на старостта и осъзнаете, че времето е ограничено, се научавате да го цените повече.Осъзнайте, че няма смисъл да се терзаете за дребни неща. Сега имате мъдростта и натрупания опит да погледнете по-голямата картина и да разберете, че някои неща просто не струват вашата енергия, гняв и време.Възможност да оставите миналото и всичко, което ви влияе негативно. Защото вече сте живели достатъчно дълго, за да знаете, че миналото не определя бъдещето.Време за това да се погрижите за себе си. Децата са пораснали и оттук нататък ще се радвате на много неща заедно, но вие вече ще имате повече време да се погрижите за себе си и за своето щастие. А и е крайно време да разберете колко добре се справяте, нали?! Шанс да потърсите нови възможности, да нарушите вредни навици и модели и да промените начина си на живот. Крайно време е да започнете да ходите на фитнес, да се откажете от цигарите, да започнете да се храните по-добре и да четете повече книги, да правите повече любов, да пътувате повече и да мечтаете повече. Защото има ли утре, има и място за сбъднати мечти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X