Напишете дума/думи за търсене

Сексът - забранен за хора под 70 години

Стар коцкар. Стар мръсник. Стар перверзник. Любовта е за младите...

Чували сме всякакви такива определения, виртуозно показващи ни какво мисли обществото за по-възрастните хора, които все още изпитват интерес към секса.

Колкото и напредничав да е съвременният свят, той продължава да бъде достатъчно тесногръд, когато стане дума за любов и интимност.

По-младите поколения не може да си спестят презрителните забележки, свързани с плътските желания на по-възрастните хора, защото вярват, че някои неща са „само за тях“. Макар сексът отдавна да е надхвърлил пределите, проповядващи репродуктивност и запазване на рода, все още продължава да се причислява като прерогатив на младостта, на физическата атрактивност и мощта на тялото.

Сексуалната интимност между хора над средна възраст едва ли е предмет на ежедневни разговори, или ако е тема на такива, то със сигурност носи със себе си неодобрението и „резила“.

Но мълчанието само би могло да засили широкоразпространеното и невярно схващане,че по-възрастните мъже и жени не се интересуват от секс. Че с годините стават асексуални.

Няма лимит за сексуалността или сексуалната активност

Сещам се за един доста дързък виц, в който стар господин общува с пениса си, молейки му се да „му послужи още малко“ с думите: „Заедно се родихме, заедно ще умрем.“

Насаждането на негативни стереотипи води до изкривяване в схващанията на хората за правилност и неправилност в любовта и секса. Както е казал мъдрецът: „На война и в любовта всичко е позволено.“

В крайна сметка всичко опира до желание, до това колко обичаш партньора си и до добро здраве.

Изследване на Университета „Дюк“ показва, че 20 процента от американците над 65 години имат по-добър секс, откогато и да било.

Хората, които имат редовен полов живот, живеят по-дълго. „Женените живеят по-дълго. Колкото по-интимна е връзката, толкова по-мощни са ефектите върху здравето и цялостното качество на съществуване“, категоричен е ръководителят на проучването доктор Борц.

Не позволявайте на децата да ви казват, че сте стари за любов

Разбира се, по-възрастните мъже и жени могат да срещнат препятствие, което дори не са очаквали да бъде такова – техните пораснали деца.

Наследниците може да не са особено готови да приемат факта, че родителите им все още се радват физически един на друг. Големите деца, които не искат да пуснат в себе си мисълта, че майките и бащите им са сексуални същества.

Това важи с пълна сила особено за самотни родители над средна възраст, които са срещнали нов партньор. Това схващане на околните обаче създава блокада у доста хора над 65 години, които искат и все още могат да бъдат сексуално активни.

Сексът е различен, но не по-малко задоволителен

Мнозинството от американските мъже и жени над 45 години твърдят, че задоволителните сексуални отношения са важни за качеството на живот.

56 процента от участниците в проучването на Университета „Дюк“ на възраст между 45-59 години твърдят, че правят веднъж или повече секс на седмица с постоянните си партньори. Сред групата на 60-70-годишните 46% от мъжете и 38% от жените се отдават на плътски ласки поне един път в седмицата.

Промените във физиологията доколко са пречка

Промените, настъпващи с нарастването на броя на свещичките върху тортата, може малко да трансформират начина на правене и на усвояване на секса, но това не е пречка по-възрастните двойки да не се наслаждават на здравословен полов живот.

При жените в менопауза се наблюдава понижаване нивата на естрогена, което води до намаляване на вагиналното овлажняване и еластичността на тъканите. Лубрикант на водна основа е препоръчителен за облекчаване на сухотата на влагалището.

Господата пък страдат от импотентност или от трудности при задържане на ерекцията си за по-дълго време, дължащи се на по-бавната циркулация на кръвта и на по-ниските нива на тестостерон.

Импотентността е по-преобладаваща при мъже, които имат сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или диабет. Но медикаменти като виагра, левитра, трибестан помагат за възпрепятстването на проблема.

Някои изследвания показват, че гинко билобата увеличава кръвообращението и потиска невъзможността за ерекция.

Други прочувания пък не показват същите резултати. Освен това трябва да се внимава с приема на екстракт от това растение, тъй като в контакт с антикоагуланти може да предизвика инсулт.

По-възрастните господа е задължително да се консултират с доктор преди приема на каквито и да било помощни ерекционни средства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X