Напишете дума/думи за търсене

13 помощника на правилните решения

Aнглийският психолог Рой Баумайстър твърди, че силата на волята расте също като мускул: заздравява се или се отпуска в зависимост от положени усилия. От нея пък зависи умението да взимаме решения. Баумайстър препоръчва 13 основни правила за каляване на волята, което ще ни доведе до успехи.

1. Най-важните решения трябва да се взимат сутрин. Според Фройд личността се опира на действието на ума, а това предполага предаване на енергия. Запасите на тази енергия обаче не са безкрайни, с времето те намаляват. Затова колкото е по-трудна задачата, толкова по-рано трябва да се захванете с изпълнението и.

2. Мозъкът има нужда от глюкоза, за да взима решения. Дори мъдрите хора взимат неправилни решения, когато са уморени или нивото на глюкозата им е ниско. Ако все пак ви се налага да взимате важни решения в края на деня, не го правете на празен стомах. Неслучайно в супермаркетите слагат шоколадите покрай касата: човек вече се е уморил от пазаруването и лесно се поддава на изкушението да си купи сладкиш.

3. Да взимате няколко решения едновременно е много уморително. Затова вероятността част от тях да са погрешни е голяма. Психологът препоръчва да разпределяте задачите си и да се захващате с решението им една по една. Правете си кратки почивки между тях.

4. Баумайстър изяснява, че успешните хора са се научили да икономисват силата на волята си и да я използват при взимането на най-важните решения. Правилното подреждане на приоритетите ще намали стреса и ще ви даде повече енергия. Осигурете си повече време за изпълнение на задачите, като се научите не да ликвидирате проблеми, а да ги предотвратявате.

5. Пълноценният сън укрепва силата на волята. Изследователи приравняват недоспиването със състоянието на постоянно опиянение, защото то удря по фронталната кора на мозъка, отговаряща за взимането на решения. Когато този участък отслабне, се губи контрол над зоните, от които зависят реакциите при стрес.

6. Подсъзнанието помага при взимането на важни решения. Ако не можете да ги отложите за утре, то поне за кратко се захванете с нещо друго, което да отвлече вниманието ви. Така идеите подсъзнателно ще изплуват на повърхността.

7. Вашият метод за взимане на решения зависи от приятелите и семейството. Много неща, които ни се струват строго индивидуални, всъщност са резултат от колективното мислене. Например, ако колегата ви е спрял цигарите, има вероятност 38% и вие да го направите. Ако най-добрата ви приятелка често преяжда, вашите шансове да напълнеете са 57%.

8. Съветвайте се с другите. В компания провели изследване и установили, че успехите на сътрудниците зависят от кръга на техните познанства. Най-успешни се оказали тези, които общуват редовно с останалите служители под и над тях в корпоративната йерархия и с хора от други отдели. Тези контакти помагат за обмяната на идеи и за комбинирането им, за получаване на обратна връзка и за намиране на съмишленици.

9. Вземането на погрешните решения може да бъде полезно, изненадващо твърди Баумайстър. И препоръчва от време на време да се отдаваме на видимо погрешни желания. Това освежава мозъка и помага за по-бързо достигане на важната цел, когато се върнете към постигането й.

10. Ще ви е по-лесно да взимате решения, ако поемете конкретни отговорности. Умните хора не се принуждават да ходят сутрин на тренировка, те се договарят с приятели за посещение във фитнеса и след това няма как да ги подведат. Това правило е в сила и в офиса. Ако сте обещали пред всички да изпълните задачата в конкретен срок, ще направите всичко по силите си да го спазите, за да не се изложите.

11. Подгответе се предварително за трудностите. Способността да се взимат решения не е вродена черта, тя трябва да се възпитава. За да се научите на самоконтрол, започнете да си оставяте свободно време между съвещанията. През него просто разтоварвайте, не взимайте никакви решения. Оставете силата на волята за важните моменти.

12. Можете сами да тренирате волята си, като използвате легендарен експеримент, проведен през 1972 г. в Станфордския университет. Накарали група деца да седнат, а пред тях сложили парче торта. Казали им да не го ядат и обещали на тези, които издържат 15 минути, да получат още едно парче. Изборът е прост: едно парче торта сега или две по-късно. Оказало се, че децата, които не изяли тортата веднага, се учат по-добре и се въздържат от лоши навици. Умението да си търпелив подпомага успеха.

13. Понякога слабият самоконтрол обаче повишава качеството на взетите решения. През 2012 г. психологът Селеста Кид направила нов експеримент, този път в приют за бездомни. Там никой не изчакал 15 минути за второ парче торта. Не защото бездомниците нямат воля, а защото имат лоши спомени от миналото. Те са израсли в среда, в която не бива да се доверяваш на обещания. Изводът е, че принципът за отложеното удоволствие и умението да изчакаш възнаграждението работят само тогава, когато човек е сигурен, че няма да го излъжат. Силата на волята всъщност зависи от доверието, заключава Баумайстър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X