Напишете дума/думи за търсене

Митове за здравето, на които вярваме цял живот

Всеки от нас е чувал препоръката, че ако четем на слаба светлина, това ще влоши зрението ни или ако седнем на тоалетната седалка в обществена тоалетна, неизбежно ще се покрием от главата до петите с микроби и бактерии. Тези твърдения обаче са стари митове, в които продължаваме да вярваме.

Кои факти, свързани със здравето, са наистина полезна информация и кои от тях трябва да се забравят веднъж завинаги?

Пресните продукти са по-здравословни от замразените
Повечето хора вярват, че този мит е истина. Въпреки това изследователите стигнаха до противоположни заключения. Замразените плодове и зеленчуци са също толкова питателни, колкото и пресните, тъй като са опаковани в пика на тяхната зрялост.

Храните намаляват риска от напиване
Повечето от вас вероятно вярват, че ако са хапнали преди да пият алкохол, няма да се напият. Е, не е съвсем вярно. Храната помага на тялото да абсорбира алкохола. Пълният стомах ще намали скоростта на абсорбция на алкохол в кръвта, но това няма да спре процеса на интоксикация.

Колкото по-дебели сте, толкова по-бавен метаболизъм имате
Хората са склонни да вярват, че ако човек има излишно тегло, той е собственик на лош метаболизъм. Учените развенчаха този мит. Оказа се точно обратното - хората с наднормено тегло имат по-добър и по-бърз метаболизъм от тези, които са кльощави. Колкото по-голямо е тялото, толкова повече калории гори.

Четенето на слаба светлина руши зрението
Очевидно е по-удобно да се чете при подходящо осветление. Но това не означава непременно, че четенето на слаба светлина уврежда зрението. Това е един от най-често срещаните митове. Затъмнената светлина затруднява фокусирането на очите, но не влошава зрението.

Светлината от екрана на компютъра уврежда очите
Невъзможно е да си представим съвременния живот без компютри. Но всеки поне веднъж е чувал, че светлината на екрана е вредна за очите и че има отрицателно въздействие върху цялостното ни здраве. За щастие, в действителност компютърните монитори излъчват радиация в толкова малко количество, че това не може да навреди на здравето. Това лъчение няма нищо общо с влошаването на очите.

Шампоанът и балсамът могат да ви помогнат да се отървете от цъфналите краища
Никой шампоан или балсам за коса не може да възстанови цъфналите краища - дори и най-скъпите. Всички тези продукти за грижа за косата могат временно да я направят по-блестяща и по-мека. Единственото решение на проблема с цъфналите краища е чифт ножици.

Мъжете мислят за секс на всеки 7 секунди
Сериозно?! Ако мъжете наистина мислеха за секс на всеки 7 секунди, как биха могли да работят, да спортуват и да водят нормален живот изобщо? Макар че господата мислят за това много по-често, отколкото жените, тези 7 секунди, очевидно са преувеличени.

Човешкото тяло може да развие антибиотична резистентност
Бактериите могат да развият такава резистентност, но не и човек. Това е причината, поради която лекарството спира да действа ефективно, ако го приемате твърде дълго.

Витамин С предпазва от настинка и грип
Повечето хора ядат лимони и други източници на витамин С през студените сезони. Витамин С наистина помага на имунната система, но не може да ви попречи да настинете или да се разболеете от грип. Нито ще облекчи симптомите им.

Ако прекалено дълго стоим под душа, пръстите се набръчкват, защото абсорбират влагата
Това не е вярно. Тези бръчки са резултат от кръвоносни съдове, които се свиват под повърхността на кожата. Това е реакция на автономна нервна система.

Антибиотиците лекуват настинка
Никога не използвайте антибиотици за лечение на обикновената настинка. Няма да свършат никаква работа. Настинките се причиняват от вируси, докато антибиотиците се борят с бактериални инфекции.

Ако човек погълне нещо отровно, по-добре е да предизвика повръщане
Някои хора, когато получават хранително отравяне, се чувстват по-добре, след като повърнат. Ако обаче погълнете отрови, не предизвиквайте повръщане, преди да се консултирате с лекар. Повечето отрови са киселинни или алкални вещества, които могат да причинят повече вреда на гърлото, отколкото на стомаха ви, тъй като него го пази стомашната киселина.

Ако сополът ви е зелен, имате вирусна инфекция
Спомняте ли си откъде сте чули този мит за зеления сопол? Най-вероятно от някой филм за зомбита. В действителност цветът на носния секрет няма нищо общо с факта, че имате инфекция или не. Зависи само от съдържанието на протеини в кръвта.

Студеният душ може да ви отрезви
Хората са измислили много методи, за да се почувстват по-добре, след като са купонясвали повечко. Няма смисъл да взимате студен душ, за да изтрезнеете по-бързо. Това не върши работа. Въпреки че може да се чувствате много горещи, алкохолът всъщност понижава температурата на тялото. Да не говорим, че студеният душ може да причини хипотермия и да доведе до припадък.

Човек чувства силна болка по време на сърдечен удар
Много от нас са склонни да вярват, че по време на инфаркт човек усеща силна болка в гърдите. Всъщност по-голямата част от сърдечните пристъпи протичат без никакви симптоми, а тези, които са преживели инфаркт, съобщават за лека болка, която се чувства по-скоро като зъбобол или киселини.

Биохраната е без пестициди и по-хранителна
Биопродуктите се превърнаха в много популярна тенденция. Хората вярват, че е добре за здравето им, тъй като биологичните продукти не съдържат пестициди и са по-хранителни от останалите храни.
Както се оказва, органичните храни могат да съдържат и пестициди. На производителите е разрешено да използват органични пестициди, които понякога вредят на околната среда дори повече, отколкото техните синтетични аналози.

Киселото мляко помага на храносмилателната система
Киселото мляко съдържа живи бактерии, но невероятните му свойства са силно преувеличени. Дори и без кисело мляко, тялото е пълно с добри бактерии. Не забравяйте обаче, че купешкото кисело мляко съдържа много лоша добавена захар.

Консервираните продукти са по-малко хранителни
Мнозина смятат, че консервираните продукти губят цялата си хранителна стойност. Истината е, че те запазват всички хранителни вещества и са също толкова питателни, колкото и пресните храни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X