Напишете дума/думи за търсене

Как да прекъснем веригата на негативното мислене

Отрицателните мисли са вредни.
Когато изпитвате преувеличени и нездравословни емоции като тревожност, гняв, депресия, това е защото поддържате нереалистичен и негативен диалог със себе си.
Това се нарича верига на негативно мислене.

„Хората се притесняват не от нещата, а от възгледите, които имат за нещата“.
Епикур

Когато изпитвате този вид негативни емоции, обикновено сте склонни да възлагате отговорността за тях на външни условия. Това може да са светът, животът като цяло или други хора. Това ви поставя в положението на жертва, а не като на човек, който контролира и се справя със ситуацията.
Мислите ви действат като филтри за реалността. Следователно вашето възприятие и интерпретация на външни събития ще зависи от това, което си казвате, и дали е реалистично или не.

Обикновено тези мисли се случват във верига.

От една конкретна автоматична мисъл се извежда друга, а от това - друга. Те водят до дълбоко вкоренени ирационални убеждения, които обикновено са изключително негативни и нефункционални. Това е веригата на негативното мислене.

Ето един нагледен пример за верига от негативно мислене.

Млад мъж отива при психотерапевт, страдаща от безпокойство заради работата си като доктор, току-що постъпил на работна в нова болница. Той приписва причината за безпокойството си на нещо външно. В случая това е неговата работа, която според него е изключително стресираща.
Това, което пациентът не знае, е, че стресът му не се дължи на работата му, а на начина му на интерпретация и оценка на условията на неговата заетост.

Нека да разгледаме как може да протече разговорът между пациента и терапевта.

Т: От това, което ми казвате, имате проблеми със съня поради стрес. Казвате, че шефът ви е натоварил графика ви до изнемога и ви е възложил и допълнителни задачи. Какво си помислихте, когато ви каза това?

П: Мислех, че ще трябва да ги направя всички перфектно и бързо и че просто няма да мога да ги довърша в срок.

Т: Добре, какво би станало, ако не ги направите?

П: Шефът ми ще помисли, че не съм достатъчно добър професионалист и наистина ще се стресирам.

Т: Какво би направил шефът ви тогава и как би ви се отразило?

П: Би било ужасно. Работих усилено, за да бъда там, където съм, и по начина, по който е... Мога да загубя работата си.

Т: Какво би станало, ако загубите работата си?

П: Няма да мога да плащам сметките си и на всичкото отгоре бих се почувствал като пълен провал.


Т: Ако това се случи, какви биха били последствията?

П: Ще ми е трудно да живея, ще чувствам пълна загуба на пространство и животът ми без работа просто няма да има смисъл вече.

Този типичен терапевтичен диалог отразява верига от катастрофални мисли, които са преувеличени. Това е така, защото те не се основават на емпирични или логически доказателства, а са изкривени поради ирационалните убеждения на пациента.

"Всичко, което сме, е резултат от това, което сме мислили: то се основава на нашите мисли и се състои от нашите мисли."
-Буда-

Порочен кръг
Анализът на споменатия разговор показва, че преувеличенията са получени от конкретно събитие, което е малко вероятно да се случи и че, ако се случи, със сигурност няма да бъде толкова ужасно, колкото вярва човекът. Освен това пациентът твърди, че има проблеми със съня. В действителност обаче той сам ги причинява поради голямото значение, което придава на абсолютно всичко в живота си.

Това го кара да се чувства тревожен и да не може да спи добре. От своя страна, липсата на сън го кара да се представя по-лошо на работа. В резултат на това той става още по-тревожен, поради което произвежда по-преувеличени и драматични мисли и изпитва допълнителни проблеми със съня.

Всичко това се превръща в спирала без изход и създава емоционален коктейл, който в крайна сметка води до загуба на работа или лошо представяне на работното място. Това в крайна сметка ще потвърди страховете на пациента.


Счупване на веригата
Вие сте собственикът на емоциите си. Вие сте отговорни за това как се чувствате. Вие решавате как искате да се усещате не поради това, което ви се случва, а заради вашия собствен диалог.

Когато мислите рационално и реалистично, вие прекратявате порочния кръг на негативното мислене. Поради тази причина не трябва да позволявате на фантастичния си ум да мисли какво иска и как иска.
Трябва да тренирате ума си да мисли според съответните данни на реалността.

Помнете, че когато една врата се затвори, други се отварят и винаги има хиляди алтернативи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X