Напишете дума/думи за търсене

Как да развием емоционална ловкост за по-добър живот?

Много хора ежедневно се борят със сложни психически състояния и не знаят как да се справят с тях.
Развиването на емоционална ловкост е един от най-добрите начини за предотвратяване на разочарование, гняв и тъга. Това е особено полезно, ако сте притеснителен човек. Това е упражнение, което всеки трябва да прави по-често.
Психологът и лектор Сюзън Дейвид популяризира този термин през 2015 г. с нейните TED лекции.

Какво е емоционална пъргавина?
Хората са все по-стресирани и уморени. Става трудно да се вземат решения, работата е непосилна и психологическото изтощение се отразява на личните им взаимоотношения.

Корените на този дискомфорт се крият в стреса, който прониква в ума и тялото, изградената тъга, заглушен гняв, разочарования и тревоги. Това дори затруднява дишането и съня през нощта.

Четири ключа за разбиране на емоционалната ловкост
Целта на емоционалната пъргавина не е да бъдете по-щастливи, а да помогне за повишаване на благосъстоянието. Тя се стреми да улесни онова вътрешно процъфтяване, което ви позволява да сте в тон със себе си и по този начин да подобрите вашите взаимоотношения и професионални резултати.

Размерите, които определят емоционалната пъргавина, са:

• Минимизирането или игнорирането на негативни мисли и емоции не е полезно.
Емоционалната ловкост ви насърчава да приемете всяка емоция, чувство и идея, за да ги трансформирате и замените с по-ценни и здравословни разсъждения.
• Да бъдеш емоционално пъргав, позволява да се чувстваш психологически по-сигурен. Увереността ви в себе си се увеличава, защото ви позволява да бъдете състрадателни, мили и уважителни. Това самочувствие влияе положително и върху личните ви отношения.
• Излезте от зоната си на комфорт, справете се с всякакви емоционални възли и притеснения.
• Имайте предвид, че емоционалната ловкост е синоним на адаптивност. Трябва да се адаптирате, за да знаете как да реагирате на всяко обстоятелство, човек или ситуация в живота.

Четири ежедневни упражнения
• Приемането е основната и съществена стъпка. Трябва да може да приемете и потвърдите всяка емоция, която имате. Не пренебрегвайте или скривайте това, от което ви боли и притеснява.
• Втората стъпка е да продължите напред. Трябва да се сблъскате с гняв и тъга, след като ги приемете, и да се дистанцирате малко от тях, за да рационализирате и видите нещата по-обективно.
• Това е стъпката, в която трябва да се чудите за целта на занятието. „Какво може да научите от това, което преживявате? Какво може да направите, за да се чувствате по-добре? Правите ли го вече? Как може да се настроите на вашите нужди и ценности?
• Последната стъпка е да се придвижите напред, за да преодолеете всяка трудност, като сте в унисон с това, което искате и заслужавате, във всеки един момент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X