Напишете дума/думи за търсене

Хората страдаме от три вида самота: коя е вашата?

Самотата е функция на нуждата ни от общуване и принадлежност и, оставена без разбиране и „лечение“, може да повлияе пагубно на представата ни за себе си, за нашата стойност пред другите и къде в живота принадлежим.

Усещането за самота отразява всъщност липсата на връзка, а не отсъствието на хора. Ето защо човек може да се чувства самотен дори в тълпа от хора. Всъщност това, че са в средата на тълпата, може да накара някои хора да се почувстват още по-самотни. Особено ако липсва наколо близък човек от тяхното обкръжение.
Хората също изпитват самота, когато чувстват, че в своето обкръжение не може да намерят подкрепата, която им е необходима в даден момент.

Трите вида самота

1. Екзистенциална самота

От екзистенциална гледна точка малко екзистенциална самота е полезна за душата и определено е неизбежна част от човешкото преживяване. Въпреки това самотата има способността да буди негативни чувства и макар че те може да бъдат полезни по отношение на самоопознаването, е нормално ние да се страхуваме от тях и да ги избягваме.

2. Емоционална самота

Този тип самота възниква от усещането, че ви липсват връзки или привързаности. Може да изпитате емоционална самота, когато всички около вас освен вас имат партньор в живота. Емоционалната самота се явява, когато имаме нужда да разговаряме с някого за това как се чувстваме, а няма с кого – никой не ни разбира или не желае да се свърже с нас емоционално. Може да сте емоционално самотни, когато сте се разделили с любим човек, когато ви липсва роднина или приятел.

3. Социална самота

Този тип самота се появява, когато не чувствате принадлежност към никаква група. Може да почувствате социална самота, дори когато сте в романтична връзка с партньор, когото цените. Да речем, влизате на купон и това не прави особено впечатление на никого. Тогава може да почувствате, че не принадлежите към тези хора, те са ви чужди, както и вие на тях, и да изпитате социална самота.

Колко дълго трае самотата?

Самотата може да е преходно чувство, ситуационно чувство или хронично чувство. Всички са изпитвали мимолетно чувство на самота по някакъв повод. Ситуационната самота може да бъде по-остро усещане за отсъствие, особено когато е придружена от някакъв друг значителен преход, като например да сте сами на обяд на нова работа или да се преместите на ново място след сватбата си и да се чувствате изоставени, когато съпругът ви тръгне да работи, а вие не познавате никого и нямате среда. Хроничната самота обаче може да бъде резултат от продължителна ситуационна самота, която трае повече от две години.

За борба с екзистенциалната самота

Поговорката, че сме родени сами и сами умираме, подсказва, че екзистенциалната самота е неизбежен аспект на живота. За някои хора може да бъде ужасяващо да разпознаят колко сме сами на този свят, дори ако имат приятели и семейство, които ги обичат и подкрепят. Екзистенциалните страхове, включително страховете от изолация, смърт, липса на смисъл, се преживяват практически от всички нас в даден момент. Разпознаването на страха и използването му като мотиватор да живеем по-пълноценно и повече за момента може да ни помогне да се потопим в настоящето. Може да ни помогне да осъзнаем, че сме сред огромно море от хора, които се борят със същите тези страхове.

За борба с емоционалната самота

Трайното решение на емоционалната самота е създаването и поддържането на здрава система за подкрепа. Не може да създадете веднага приятелство, нито пък да намерите сродната си душа просто ей така, защото не искате вече да сте самотни. Но може да увеличите максимално шансовете си за задълбочаване на приятелството, както и да сте постоянно отворени за запознанство с нови хора.

Чакането някой да направи първата крачка не е проактивна позиция, но ако положите усилия да достигнете до другите, може да сте приятно изненадани колко по-добре ще се почувствате съвсем скоро.

Отворете се за разговор, споделяне и сближаване и не си поставяйте никакви очаквания предварително. Оставете на добрия шанс да ви срещне с точните хора.

За борба със социалната самота

Това чувство възниква, когато се усещате изоставени от по-голяма група. Изключването от група може да бъде болезнено, дори и да не е умишлено. Лесен начин за борба със социалната самота е да скочите в нова дейност или група.

Може би в квартала се открива нов клуб по народни танци, или наблизо има арт кафене, където се събират жени и нижат маниста на бижута. Намерете нов кръг и нови интереси и прескочете в друг етап от живота си, където самотата няма да ви тегли назад. Ако партньорът ви също няма приятели наблизо, се включете в някой танцов клуб или доброволческа дейност заедно. Важното е да бъдете активни и да не чакате обстоятелствата да се променят сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X