Напишете дума/думи за търсене

Колко унищожителна е депресията през нощта

Депресията през нощта е един от най-често срещаните видове депресия в света. Това уникално явление не само може да повлияе на вашето настроение и поведение, но може да ви накара да се чувствате изолирани, самотни, безнадеждни и тревожни.

Мрак отвън, тъмнина отвътре

Докато лежите сами в леглото си, отчаяно опитвайки се да заспите, усещате как тъмнината навън прониква в тялото, ума, сърцето и душата ви. Колкото по-трудно се опитвате да спите, толкова по-трудно става. Усещате пълен хаос в съзнанието си. Искате да говорите с някого, но не искате да притеснявате никого в този час с депресивните си мисли.
Основната причина да изпитваме нощна депресия е, защото сме сами с мислите си. Няма разсейване.

Ето някои от най-важните причини, поради които изпитвате това опустошително чувство на депресия през нощта:
1. Премисляне и преживяване
Преживяването е една от основните причини, поради които повечето хора изпитват депресия вечер. То е процес, при който мислите за минали конфликти и събития от деня се прожектират многократно в главата. Въпреки че е нормално явление, преживяването обикновено води до безпокойство и депресия.

2. Нарушен циркаден ритъм
Има вероятност да се чувствате депресирани през нощта, ако вашият циркаден ритъм е нарушен. Това е естествен вътрешен часовник, който информира ума и тялото ни за това кога трябва да е активно и кога трябва да почива. Когато той не работи правилно, това може да увеличи шансовете ни за развитие на депресия.

3. Грешен хронотип
Хронотипът е склонността ни да спим в определено време всеки ден. Той определя кога и колко дълго ще спи човек в рамките на 24-часов период. Той решава дали сме ранна птица или нощна сова.

4. Самота
Ако живеете сами, тогава вероятно сте напълно сами през нощта и това може да ви остави да се чувствате изолирани и изоставени.

5. Изтощение и умора
Когато се чувствате прекомерно изморени и уморени след дейностите на дълъг ден, това може да ви накара да се чувствате депресирани, тъжни и празни.

Справяне с депресията през нощта

„Депресията е полезна. Това сигнализира, че трябва да направите промени в живота си, предизвиква склонността ви да се оттегляте от ненужното, напомня ви да предприемете действия.“
Глория Анзалдуа

Колкото и унищожителна да е депресията през нощта, има няколко начина да се справите с нея и да изградите по-добро психично здраве.

1. Отпуснете се два часа преди сън

2. Лягайте само когато сте уморени. Ако не се чувствате сънливи, прочетете книга и практикувайте медитация за 10-15 минути, вместо да захапвате възглавницата.

3. Практикувайте успокояващи дейности
като градинарство, упражнения, рисуване, готвене, медитация и йога могат да ви помогнат много в справянето с нощната депресия.
4. Оставете стреса извън спалнята

5. Ограничете консумацията на кофеин и алкохол

6. Ограничете излагането си на светлини и екрани

Преди лягане не забравяйте да избягвате ярки светлини и да стоите далеч от електронни устройства и екрани като вашия смартфон и лаптоп. Проучванията установяват, че излагането на „синя светлина“, излъчвано от екрани преди лягане, може да повлияе неблагоприятно върху качеството на съня и да доведе до безсъние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X