Напишете дума/думи за търсене

Психосоматика, или когато нервите ни дърпат конците

Всички болести са от нерви. Уж го знаем, но повечето хора си мислят, че е измишльотина или философски врели-некипели. Обаче традиционната медицина официално призна, че нито едно заболяване не протича без активното участие на нервната система и нейните „подчинени” – ендокринната система и метаболизма. Психологическите преживявания, стресът и депресията са способни да разболеят тялото ни.
Как пък една фрактура може да е свързана с нервите? Лекарите обясняват, че организмът със здрава нервна система успешно противодейства на микробите и на възпаленията, а при разстроени нерви страда здравината на костите и могат да възникнат счупвания от най-малките травми.

Казват, че сами ковем собственото си щастие, но същото може да се каже за здравето. Между душевната и физическата форма има пряка зависимост. Във всеки скандал, във всяка радост участват нервите. Когато изпитваме страх, пребледняваме и сърцето ни започва да бие учестено. При стрес тялото ни се напряга като струна и ни боли глава. При успех все едно ни поникват криле заради освобождаването на ендорфини (хормона на удоволствието). Нервната система дърпа конците, като изпраща информацията от „главния компютър” към тялото.

Всичко е от нерви
Доста от хората, които често вземат решения в екстремни и конфликтни ситуации (мениджъри, полицаи, журналисти...), към 40 – 50 годишна възраст получават сериозни проблеми със сърцето, кръвното налягане, стомаха. Обяснението е просто – работата им изисква сериозно психическо напрежение, което означава пагубно натоварване на нервната система. Именно тя дава „команди” за повишение на кръвното налягане, което да усили притока на кръв към мозъка. По този начин възникват корените на болестта, а при постоянно повторение на сценария органите привикват да работят в такъв ритъм – появява се хипертония, лош апетит, стресови язви, инфаркти, инсулти и други патологии. В медицината съществува отделно направление – психосоматика, която се занимава с осмисляне на връзката между тялото и ума и лекуването чрез разбор на причините, свързани с психиката.

Какви проблеми може да се излекуват?
Лекарите твърдят, че 75 – 80% от всички болести могат да се излекуват без лекарства или със съществено понижаване на дозите, ако се работи в тандем с психотерапевт. Ако човек осъзнае истинската причина за своята болест и разбере, че трябва да я изкорени, а не да потиска следствията с хапчета, оздравяването му е сигурно.

Как работи?
Една от причините, предизвикващи начало на болестта, е невъзможността за удовлетворение на собствените потребности. Имаме четири групи основни потребности, жизнено важни за здравето ни: хранителна и сексуална; потребност да си в безопасност; потребност от продължение на рода. Ако не можете да реализирате напълно нуждите си от храна, при това изядена спокойно, възникват гастрити, колити, язви, стомашни болки. Ако постоянно нарушават личното ви пространство и отсъства възможност да се уедините, ако нямате собствено жилище или работата ви е свързана с риск за живота, това води до проблеми с дишането, сърцето и съдовете. При хората, които не се чувстват в безопасност, може да се проявят психози, депресии, заболявания на нервната система и кожата. В сексуалната потребност влиза не само сексът и възможността да получаваме удовлетворение, но и необходимостта от любов и ласки. При липсата им се появяват чревни разстройства, а на по-сериозно ниво – безплодие, импотенция, болести на пикочната система. Тясно свързано с тази потребност е и родителското чувство – неспособността да се грижите за близките си и липсата на общуване с приятели води до болести на храносмилателната система, повишено кръвно налягане, нарушения в кръвообращението на мозъка, главоболие, мигрена.

Няколко примера
При враждебните, гневни хора има приток на адреналин и кръвта буквално кипи – често се наблюдават инфаркти и хипертония.

При астматиците се проявява чувство на недоверие към света, страх от откритост и искреност, трудно установяване на социални контакти.

Хората, на които са забранявани телесните контакти, но се стремят към тях, често страдат от кожни болести – мозъкът изпраща нереализираните импулси към кожата.

Учените са установили, че малко преди възникването на онкологично заболяване голяма част от пациентите им са преживели разрив на емоционална връзка, която е играела водеща роля в живота им – развод, раздяла с деца, преместване в друга държава.

Хората с наднормено тегло смятат себе си за „прашинка от света”, за дребни и незначителни личности – и затова подсъзнателно се опитват да увеличат „размера” си. Когато не получава удоволствие от общуването и сексуалните си връзки, човек го търси в по-достъпни неща - като храна например.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X