Напишете дума/думи за търсене

9 ежедневни навика, които разрушават гръбнака

Проблемите с гърба са по-разпространени през последните две десетилетия и обикновено се дължат на заседналия начин на живот и на заседяването през компютъра и гледането в екраните на телефони, таблети и прочие джаджи.

Наясно сте, че естеството на работата ви може да бъде водеща причина за хронични болки в гърба, а липсата на почивка също е лош приятел на вашата стойка.

Кои са най-популярните навици, които според учените водят до хронично болки в гърба?

Пушене

Пушенето е сам по себе си опасен навик. Освен обичайните рискове, които носи, пушенето може да предизвика гърчове, защото никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния стълб.

Разстройство на циркадните ритми

Състоянието на клетките в междупрешленните дискове директно зависи от това колко е стабилен дневния и нощния цикъл.

Учените предполагат, че когато нашите циркадни ритми (биологичен процес, който има свойствено на организма, подлежащо на адаптация циклично поведение с период на цикъла около 24 часа) са нарушени (поради възраст, хронична безсъние и нощни смени), тези клетки започват да функционират зле, което води до хронично възпаление и ни прави по-податливи на развитие на болка в долната част на гърба и дегенерация на междупрешлените дискове.

Някои естествени противовъзпалителни химически вещества в организма ни се произвеждат по-добре през деня. Така че, за да забавите стареенето на гръбначния стълб, трябва да се придържате към график, който не ви прави зомби в средата на деня.

Работите прави

Прекаленото заседяване е вредно, но и по-дългото стоене прав също не е препоръчително. То може да окаже огромно влияние върху състоянието на врата, гръбначния стълб и раменете. Неправилната поза може да има ужасни последици, когато става въпрос за гръбначния стълб, причинявайки хронична болка и сериозни изкривявания.

Мускулите и ставите се нуждаят от гъвкавост, за да останат здрави, а лошата стойка е един от първите признаци, че правите нещо нередно. Ако главата или раменете са в погрешна позиция, това означава, че не контролирате горната част на тялото си достатъчно добре. Това води до изкривяване, което кара тялото да компенсира с лоша стойка по време на движение.

Опитайте се да седите, стоите и лежите по начини, които оказват най-малко напрежение върху мускулите и сухожилията – това е особено важно при движение и спорт.

Носите неудобни обувки

Болките в гърба може да бъдат причинени от неудобни обувки. Намалете напрежението в краката, избирайки по-висококачествен чепик.

Не си почивате достатъчно

Много от нас не обръщат достатъчно внимание на първите тревожни признаци като почти незабележими болки в гърба. Въпреки това е много важно да си почивате всеки път, когато усетите лек дискомфорт в тази област.

За да намалите допълнителното натоварване на мускулите, легнете и вдигнете краката си нагоре.

Мразите работата си

Изследователски екип от Австралия доказа, че болките в гърба са широко разпространени сред хората, които се чувстват нещастни в работата си. Учените не съобщават за никакви физиологични проблеми - болката е чисто психологическа.

Твърде много умствена работа

Понякога, ако мозъкът ви работи твърде дълго време на много високи обороти, може да доведе до болки в гърба.

Дайте си време за почивка: спортувайте или да гледате филм, за да забравите за проблемите, които причиняват стрес. Способността да мислите за нещо друго може да намали риска от болезнен гръб.

Мобилните телефони

Четенето на едно телефонно съобщение може да добави до 20 кг натиск върху гръбначния мозък. Просто помислете за това: 20 кг само защото изпращате текстови съобщения.

Използването на мобилни телефони всеки ден води до загуба на естествената крива на гръбначния стълб, а това е особено валидно при тийнейджърите.

Хората използват мобилните си телефони средно от 2 до 4 часа на ден, което означава, че вратът ни се огъва от 700 до 1400 часа годишно.

Избягвате движението, за да не изпитвате болки в гърба

Не избягвайте спортовете, особено такива, които изискват гъвкавост на гръбначния стълб (например йога). Важно е да продължите да се движите. Мускулите се отпускат, когато се движат и се разтягат бавно. Постепенно увеличете броя и времетраенето на упражненията и тяхната сложност и не спирайте да се движите повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X