Напишете дума/думи за търсене

5 ранни симптома на остеопороза

Остеопорозата често е наричана „мълчаливата болест“, защото може да ни се случва с години, а да тялото ни да не сигнализира особено усърдно за нейното нашествие.

При това заболяване костите стават екстремно чупливи заради загуба на костна плътност. Най-често срещана е след 50 години и то при дамите, макар че господата изобщо не са застраховани.

Най-застрашени са хора, които имат фамилна обремененост, пушачи са, пият повечко, водят застоял начин на живот и не ядат достатъчно плодове и зеленчуци.

Кои са все пак 5-те ранни симптома, които подсказват за развитие на остеопороза?

Лесно чупливи кости

Ако получите фрактура дори и при най-малкия инцидент като падане на улицата или удряне в някакъв по-твърд предмет, то тогава е твърде вероятно мълчаливата болест да ви е припознала като жертва. Лесното чупене на костите говори за загуба на тяхната плътност.

Снижение на височина

Прогресивната загуба на височина с 2 или повече сантиметра говори за проблеми с гръбначните прешлени.

Изгърбване

Подобно на загубата на височина, причинена от отслабването на гръбнака, остеопорозата може да извие стойката и да причини изгърбване.

Внезапна или интензивна болка в гърба

Този симптом може да се отнася и за други заболявания, но ако е съчетана и с някой от другите изброени по-горе, то не е невъзможно да страдате от остеопороза. Може да се прояви, докато завързвате обувките си или ако се протягате да вземете нещо от горния рафт на кухненския шкаф.

Нередовен месечен цикъл

Нередовният менструален цикъл може да говори за ниски нива на естроген, което може да допринесе за загуба на костна маса. Това може да знак за поликистоза на яйчниците, сигнал за това, че тренирате прекален омного или за хранително разстройство.

За да диагностицирате остеопорозата, трябва да направите тест за костна плътност, измервайки нейните стойности в ханша, гръбнака и понякога и други части на тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X