Напишете дума/думи за търсене

Този витамин пази костите и черния дроб

К2- този важен витамин, често е пренебрегван, а всъщност е изключително важен за всичките етапи на живота и е приятел не само на бебетата и бременните жени. Играе изключителна роля за съсирването на кръвта и допринася за здравето на сърцето, костите и имунната система.

За здрави кости
Специалистите твърдят, че той е по-важен дори от калция. К2 помага на калция и на другите минерали, отговорни за костната структура, да я заздравяват.
За здрави сърце и мозък
Когато човек консумира твърде много калций, но има недостиг на магнезий, витамин К2 и витамин D3, то калцификацията на артериите е много по-вероятна като явление. Витамин К2 възпрепятства пагубното влияние на прекомерното количество калций в организма, което може да доведе до Алцхаймер.

За орално здраве
Този витамин е необходим за реминерализацията на зъбите и предпазва от кариеси.

За кожно здраве
K2 помага срещу процесите на стареене на кожата и се грижи за нейното здраве. Както предпазва от калцификация артериите, вените и меките тъкани, така и стопира натрупването на калций в еластина на кожата. Този витамин поддържа кожата еластична и спъва появата на бръчки.

-----
Обстойни проучвания на този витамин са категорични, че високата му консумация води до понижаването на риска от развитие на някои видове карцином – на простатата, на гърлото, на черния дроб.

Витамин K2 влияе и върху клетките, заразени с левкемия, превръщайки ги в нормални бели кръвни телца. Има същия ефект и при някои видове мозъчни тумори, при рак на стомаха, подпомагайки репродуктивния цикъл на клетките.

Храни, богати на витамин К2

жълтъци
пилешки дроб
пиле
ирландско краве масло (предлага се в големите хранителни вериги)
пресни и сушени билки
пресен лук
тъмнолистни зеленчуци
броколби
брюкселско зеле
червен пипер
къри
чили на прах
аспержи
зеле
кисели краставички
сушени сини сливи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X