Напишете дума/думи за търсене

6 симптома, които налагат посещение при гинеколог

Заради семейни или служебни задължения много жени забравят собственото си здраве. Други пък мразят посещенията при гинеколог – от криво разбрано чувство за срам или просто защото не са попаднали на добър и внимателен специалист. И в двата случая е достатъчно просто да намерите вашия лекар и да го посещавате поне два пъти годишно. А освен това има ситуации, в които просто е задължително да се обърнете към гинеколог.

1. Остра болка
Внезапно възникналата рязка болка в долната част на корема, особено ако е съчетана с други оплаквания (повишена температура, повръщане, загуба на съзнание), може да е симптом за сериозно заболяване, включително и животозастрашаващо. Недейте да губите време в догадки и ровене в интернет, защото причините може да са много. Вместо това, моментално идете на гинеколог.

2. Хронични болки
Освен че причиняват дискомфорт, постоянните болки ниско в корема или таза може да издават болести като миома, ендрометриоза (заболяване на матката), възпаления или разширени вени в малкия таз, проблеми с яйчниците. Възможно е да са знак и за урологични проблеми, а също и на заболявания на опорно-двигателния апарат (болки в кръста, дискова херния).

3. Течения
Най-често причината за вагиналното течение е вулвовагенит – възпаление на влагалището и вулвата. Това заболяване не е опасно за живота, обаче изисква внимателно диагностициране и лечение, особено ако се е появило между един и четири дни след секс без предпазни мерки.

4. Кръвотечение след секс
Появата му често означава вероятност за патологии на шийката на матката. Освен това е нужно всяка година да се прави ПАП тест (цинонамазка) за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Изследването се поема от здравната каса.

5. Обилна менструация
Ако кръвотечението по време на месечния ви цикъл продължава повече от седем – осем дни, или има кръвоотделяне между менструациите, също трябва да посетите гинекологичния кабинет. Има вероятност да имате анемия или някои вътрешноматочни заболявания, които днес са напълно лечими.

6. Подуване
Подутината (болезнена или не) в областта на малките срамни устни често се дължи на запушване на каналите на така наречените Бартолинови жлези. Това е екзокринни жлези, разположени от двете страни на вагината, чиято цел е да я овлажняват по време на полов акт. Запушването им води до образуване на кисти – най-често не се налага оперативно премахване, а само компреси със смрадлика или калиев перманганат. Но при всички случаи трябва да се диагностицира от гинеколог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X