Напишете дума/думи за търсене

д-р Здравко Каменов: Има менопауза без топли вълни

Менопаузата при българките обикновено настъпва около 50 г. Тогава менструацията постепенно се разрежда и спира. Това не е нещо изненадващо, но изненадата може да се крие в намаляване на костната плътност. Възможно е и менопаузата да дойде много по-рано. Какво се прави в тези случаи и необходимо ли е да се назначат хормонални изследвания обяснява проф. д-р Здравко Каменов, началник Клиника по Ендокринология, УМБАЛ „Александровска”.

Когато менопаузата дойде по-рано

„Важно е да направим изследване на костната плътност на жената с остеометър, за да видим дали има риск от развитие на остеопороза. Ако костната плътност е намалена първо трябва да изключим възможността друго заболяванe да е довело до това състояние чрез изследване на биохимични костни маркери”, обяснява проф. д-р Каменов. Причината за остеопорозата и ранната й фаза остеопенията може да е ревматологично заболяване, заболяване на стомашно чревния тракт, на белия дроб, на бъбреците. Ако се направи ново изследване след 2 г. и се види, че жената губи много костна маса - повече от 3% на година, трябва отново да се вземат биохимични костни маркери. След това се назначава лечение или профилактика на остеопороза. Важно е да се уточни дали има дефицит на витамин Д, което се среща често при българите и да се приема допълнително. Същото се отнася и за калция. Храненето трябва да е пълноценно с достатъчно мляко, млечни продукти и риба. Но тук говорим за по-леките случаи. При някои жени обаче настъпва ранна менопауза преди 45 г., дори преди 40 г.

Защо спира цикълът преди 40 г.

Причината за спиране на цикъла може да е друг хормонален проблем, сериозен стрес, повишени нива на пролактина при тумор на хипофизата например. Хубаво е, че младите жени искат да изглеждат във форма, но при рязко отслабване или качване на килограми с повече от 15%, цикълът може да се стопира. Ако менструацията спре преди 35 г. задължително трябва да се отиде на преглед при ендокринолог или гинеколог и да се установи причината. Затова при ранна менопауза се изследва фоликулостимулиращия хормон, лутеинизиращия хормон, естрадиола, пролактина. Проблемът може да се крие в структури в мозъка, които управляват менстуралния цикъл. Говорим за хипоталамуса, който управлява хипофизата. Тя пък управлява яйчниците. Проблемът може да е в самите яйчници при преждевременна овариална недостатъчност, да е автоимунен или да се е появил след операция и премахване на яйчниците. Ранната менопауза най-често идва заради злокачествени процеси. Ако се установи, че не става въпрос за нещо такова може да се започне хормонално заместително лечение.

При жените на 40 г. без цикъл, които вече не произвеждат естрогени започва бързо стареене на организма. Увеличава се и сърдечносъдовия риск. Важно е жените да се погрижат за състоянието на костите си, за кожата, която изтънява с 2% на година, а колагеновото съдържание с 1% на година. Могат да започнат проблеми с урогениталния тракт. Тъй като се променя дебелината и киселинността на влагалището то става по-лесно ранимо и уязвимо към инфекции. Възникват проблеми с пикочния мехур като изпускане на урина, с шийката. Появяват се горещи вълни, сърцебиене, изпотяване, раздразнителност. Неприятното изпотяване може да се контролира и дори да се сбогуваме с него с прием на липсващите естрогени. И това хормонално лечение да продължи до периода на очакваната менопауза - 50 г.

Важно е да се знае, че след менопауза има тенденция да се получи инсулинова резистентност, поради по-високото ниво на тестостерон в организма. Тогава се появява по-голямо окосмяване и покачване на теглото. Затова е важно храненето да е с по-малко калории и да се наблегне на физическата активност.

визитка

проф. д-р Здравко Каменов
проф. д-р Здравко Каменов

проф. д-р Здравко Каменов е ръководител на Катедра по вътрешни болести и началник Клиника по Ендокринология, УМБАЛ „Александровска”. Той е председател на Българската асоциация по сексуална медицина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X