Напишете дума/думи за търсене

Писмо до теб, когато си тъжен

Ако четете това, вероятно днес ви е тъжно от нещо. Или пък принципно лесно се натъжавате и искате да чуете нещо обнадеждаващо. 

Преди да продължите, намерете удобно и тихо място за четене. Сигурно убежище, където можете да сте сами със себе си. След това затворете очи за няколко секунди, поемете дълбоко въздух и когато сте готови, започнете да четете бавно, спокойно и размишлявайки върху всяка дума.

Имаш право да бъдеш тъжен
Животът невинаги е лесен. Омръзна ти да се правиш на безгрижен и да фалшифицираш усмивката си, когато душата ти крещи. Изморително е да се престтруваш пред всички, а често и пред самия себе си.

Всичко е наред. Имаш право да рухваш понякога. Даже е здравословно, да знаеш! Просто да паднеш, да се наревеш, да оставиш много печал под себе си и с нови сили да потърсиш опора, за да се изправиш.

Няма значение защо се чувстваш така, просто си позволи да почувстваш тъгата си, да я приемеш. Единствено когато я приемеш, ще намериш и пътя, по който да я напуснеш.

Не забравяй, ние не носим отговорност за тъгата, а само за това, което правим с нея.

Погледни се в огледалото и се протегни да се прегърнеш
Представи си как прегръщаш себе си. Понякога всичко, от което се нуждаем, е разбиране и топлина. Никой във външния свят не може да ни даде пълно разбиране, но ако позволим на ангелите в себе си, те ще ни утешат и прегърнат. Прошепни си няколко добри думи „Добре съм, всичко ще се оправи, ще бъда щастлив отново... щастлив съм...“

И най-вече, спри да се държиш осъдително към себе си. Не си слаб, не си лош, не си объркан, не си нещо по-малко от всеки друг. Ти си човек и правиш най-доброто, на които си способен. Каквото и да се е случило, дори да си сгрешил, въпросът е какво ще сториш с тази грешка оттук нататък. Направи я свой учител и ще си благодарен за нея. Това не става за миг, за ден, дори понякога не става за година. Позволи си да се промениш към добро и си дай цялото време, което ти е нужно, за това.

И знаеш ли, всеки го е страх. Всеки изпитва носталгия, болка, самота. Има проучвания, според които най-щастливите хора живеят в най-бедните страни. Някои нямат нищо – само един кашон, в който да изкарат нощта. И се чувстват щастливи. В западните общества не е така, просто хората прикриват тъгата и самотата си, защото се страхуват, че признаването им ги прави уязвими. Но бъди сигурен, че покрай теб е пълно с хора с разбити сърца.

Животът е като виенско колело. Сега си мислиш, че си долу, неминуемо е утре колелото да те изкачи на високо и красиво. За да изживееш добре живота си, е нужно именно в тези „паузи“ между ниското и високото да не свеждаш глава, да не спираш да дишаш, да се учиш да вярваш все по-силно и по-силно.

Утре колелото ще е горе заедно с теб. Днес не знаеш как е възможно това. Довери се на сили, по-големи от теб, по-големи от всички ни. Довери се и се наслади на пътешествието. Билетът за него се състои в една единствена дума: Вярвам!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X